Vijf keer Ajax-Feyenoord uit het verre en minder verre verleden

Ajax tegen Feyenoord is, zoals dat heet, altijd een wedstrijd op zich. De stand op de ranglijst doet er niet eens zo toe, al gaat dat voor de confrontatie van zondag natuurlijk niet op. Dan gaat het om de koppositie.

Beide rivalen stonden op 5 maart 1922 voor het eerst in Amsterdam in de competitie tegenover elkaar. Het werd destijds 2-0 in Het Houten Stadion, het eerste onderkomen van Ajax. Sindsdien zijn er tientallen duels tussen Ajax en Feyenoord gevolgd. Hieronder een kleine greep uit die reeks.

1975: vijfklapper van Geels (6-0)

Twee spelers is het gelukt om historie te schrijven door in een Klassieker maar liefst vijf doelpunten te produceren. Hans Venneker deed dat in 1964 in De Kuip (9-4), Ruud Geels elf jaar later in het Olympisch Stadion.

1 november 1975: de avond van de vijfklapper van Ruud Geels

Van de 1-0 zijn geen beelden meer, maar tot Geels' vreugde van de 3-0 wel: een keiharde kopbal van de fraai in de lucht hangende spits. Geels zou in totaal elf keer scoren in een Klassieker, een reeks die begon 1967. Hij maakte dat jaar - toen nog als speler van Feyenoord - de enige treffer in Rotterdam.

1983: koploper Ajax slaat aanval Feyenoord af (3-3)

Met nog drie speelronden voor de boeg had koploper Ajax een gaatje van vier punten geslagen met achtervolger Feyenoord, dat dus naar Amsterdam afreisde met een duidelijke opdracht: winnen.

1 mei 1983: koploper Ajax slaat aanval Feyenoord af

Peter Houtman zette de gasten op het juiste spoor en nog voor de pauze scoorde de spits nogmaals. Genoeg voor een voorsprong bij rust was het niet: ook Ajax had al twee keer het net gevonden. Na de 3-3 van Andrej Jeliazkov had Feyenoord nog een halfuur voor de winnende. Maar die kwam er niet...

1983: De meest memorabele (8-2)

Zonder twijfel de meest memorabele Klassieker die in Amsterdam is afgewerkt. Niet in de laatste plaats omdat 'oer-Ajacied' Johan Cruijff in een Feyenoord-shirt op het veld in Olympisch Stadion stond. Uitgerekend de overgelopen vedette leed in de vijfde minuut balverlies, waarna Jesper Olsen de score opende.

18 september 1983: de meest memorabele?

Nog voor het halfuur voorbij was, stond er al 3-0 op het scorebord. Toch was het nog geen gelopen race. Feyenoord bracht de marge terug tot één doelpunt en zette Ajax na rust met de rug tegen de muur. Het doelpunt viel echter aan de andere kant: Keje Molenaar kopte raak uit een hoekschop. Daarna ging het hard.

De legendarische nederlaag ten spijt pakte Feyenoord, met naast Cruijff ook onder meer de 21-jarige Ruud Gullit in de gelederen, uiteindelijk wel de landstitel.

2001: Voor het eerst na al die jaren (3-4)

Na een droogte van veertien jaar smaakte Feyenoord weer eens het zoet van een overwinning in Amsterdam. Het prestigeduel - PSV had de landstitel al binnen - kende een voor Feyenoord voortvarend begin met een snelle goal van de Ier David Connolly, maar vervolgens werden de gasten bijkans overlopen.

13 mei 2001: Connolly helpt Feynoord langs Ajax

De schade bleef beperkt tot twee treffers van Shota Arveladze, waarna een wissel in de rust wonderen deed voor Feyenoord. Invaller Leonardo schoot de 2-2 binnen, Connoly maakte zijn tweede en Jon Dahl Tomasson zette de gasten op een comfortabele 2-4. Het derde doelpunt van Arveladze kwam te laat om nog een punt te redden.

2005: De K2-show (1-2)

De laatste overwinning van Feyenoord in Amsterdam is alweer even geleden. Het duel stond destijds al in de derde speelronde op het programma.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kon in de aanval beschikken over het vermaarde K2-duo, dat in de Arena zijn faam helemaal waarmaakte. Op aangeven van Dirk Kuijt zette Bonaventure Kalou de gasten na een kwartier op voorsprong, terwijl kort na rust de rollen omgedraaid waren bij de 0-2.

28 augustus 2005: K2 bezorgt Feyenoord zege

In de 72ste minuut liep Feyenoorder Ferne Snoyl echter tegen zijn tweede gele kaart aan. Ajax profiteerde al snel via de Griek Angelos Charisteas - die het seizoen daarop weer zou scoren in De Klassieker, maar dan voor Feyenoord - maar daar bleef het bij.

Huidig Ajax-coach John Heitinga zat negentig minuten op de bank bij de thuisclub.