NOS Nieuws

Wekdienst 14/3: Uitspraak rechter over stealthing • Televisiedebat voor verkiezingen

Goedemorgen! Een dag voor de verkiezingen gaan de partijleiders van de grootste politieke partijen met elkaar in debat. En een Nederlandse rechtbank oordeelt voor het eerst over stealthing, waarbij mannen hun condoom hebben afgedaan zonder toestemming van hun bedpartners.

Maar eerst het weer: vandaag eerst enige tijd regen. Vanmiddag af en toe zon en een aantal winterse buien. Het wordt hooguit 8 graden en het waait stevig uit het noordwesten.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor (en let op: in het streekvervoer wordt gestaakt).

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor het eerst oordeelt een Nederlandse rechtbank over stealthing, waarbij mannen hun condoom hebben afgedaan of achterwege hebben gelaten zonder toestemming van hun bedpartners. Tegen de verdachten zijn daarvoor deels voorwaardelijke celstraffen van een jaar geëist.
  • Medewerkers in het streekvervoer leggen verspreid over het land opnieuw het werk neer, hebben de vakbonden aangekondigd. Waarschijnlijk vallen daardoor weer veel ritten uit. Het gaat om de zesde van in totaal vijftien landelijke stakingsdagen.
  • Aan de vooravond van de verkiezingen gaan de partijleiders van de twaalf grootste partijen met elkaar in debat over verschillende thema's. Ook twaalf provinciale lijsttrekkers komen aan het woord tijdens het televisiedebat van de NOS.

Wat heb je gemist?

Een hogere belasting voor langeafstandsvluchten, meer betalen voor vlees en zuivel en de veestapel verkleinen: het zijn allemaal extra maatregelen die het kabinet zou kunnen nemen om de klimaatdoelen te halen. Dat staat in een beleidsadvies dat door verschillende ministeries is gemaakt op verzoek van het kabinet.

Om het klimaatakkoord van Parijs in 2030 te halen moet de uitstoot van broeikasgassen nog flink omlaag. En dat kan door onder meer de veestapel te verkleinen en vaker plantaardig te eten. Volgends de onderzoekers is het nodig dat er strengere regels komen en vervuilende zaken duurder worden gemaakt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De eerste storm van 2023 is een feit. Van Groningen tot Vlissingen, als gevolg van zware windstoten waren er gisteren verspreid over het land verkeersongelukken en schademeldingen. En ook voetgangers hadden soms moeite met de harde wind:

Voetgangers trotseren met moeite eerste storm van 2023

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl