Rick Karsdorp

AS Roma thuis te sterk voor Real Sociedad, remise bij Sporting-Arsenal

AS Roma won vorig seizoen door een zege op Feyenoord in de finale de eerste editie van de Conference League en heeft voor dit jaar zijn zinnen gezet op de Europa League. Een volgende stap in die richting is gezet door de 2-0 thuisoverwinning in de achtste finales op Real Sociedad.

Arsenal, koploper in de Premier League, kwam op bezoek bij Sporting Portugal na een aantrekkelijk duel met kansen over en weer uit op een 2-2.

Karsdorp laat zich zien

Rick Karsdorp stond aan de basis van de openingstreffer van AS Roma. Hij veroverde na een klein kwartier de bal op de mee opgerukte Diego Rico en zette meteen de door de Spaanse linksachter vrijgelaten Paulo Dybala aan het werk. Tammy Abraham vond vervolgens Stephan El Shaarawy bij de tweede paal.

Stephan El Shaarawy (links) tikte de 1-0 binnen voor AS Roma

Real Sociedad zocht vervolgens de rest van de wedstrijd tevergeefs naar een gaatje in de verdediging van de Romeinen, waar Georginio Wijnaldum het laatste halfuur als invaller meemaakte. Hij zag van dichtbij hoe kort voor tijd uit een hoekschop Marash Kumbulla de 2-0 binnenknikte.

St. Juste met cruciale redding

Arsenal trad niet op volle kracht aan bij Sporting Portugal - deels door blessures, deels omdat manager Mikel Artete onder anderen aanvoerder Martin Ødegaard rust gunde. William Saliba kopte de Londense ploeg niettemin naar 0-1. Hij troefde bij een hoekschop voormalig Heerenveen- en Feyenoord-verdediger Jeremiah St. Juste af in de lucht.

Nog voor de pauze kwam de thuisploeg langszij, eveneens uit een corner. Gonçalo Inácio klopte van dichtbij de Amerikaanse WK-ganger Matt Turner. De vervanger van eerste doelman Aaron Ramsdale, die op de bank zat, had even later wel een antwoord op het vervaarlijke schot van Marcus Edwards.

Gonçalo Inácio ziet zijn kopbal in het Arsenal-doel vliegen

De Engelse middenvelder, die in het seizoen 2018/2019 het shirt van het Rotterdamse Excelsior droeg, gaf tien minuten na rust een leep steekballetje op Goncalves. Diens schot kon worden gekeerd door Turner, maar Paulinho sloeg toe in de rebound: 2-1.

Met een knappe verdedigende actie slaagde St. Juste erin Gabriel Martinelli van de gelijkmaker te houden, maar die kwam er toch nadat Paulinho nog een reuzekans op 3-1 had laten liggen. Een harde voorzet van Granit Xhaka caramboleerde via Sporting-speler Hidemasa Morita in het Portugese doel.

Union-Union onbeslist

Union Berlin, dat Ajax in de tussenronde uitschakelde, kwam tegen Union Sint-Gillis tot drie keer toe terug van een achterstand. De 3-3 voor de Duitse formatie met Danilho Doekhi in de verdediging viel pas in de 89ste minuut.

Bij de Belgen leverde oud-Feyenoorder Bart Nieuwkoop de assist voor de 2-3 en was de van PSV gehuurde Yorbe Vertessen goed voor een assist (0-1) en een treffer (1-2).

Uitslagen achtste finales Europa League (heenwedstrijd)

AS Roma - Real Sociedad 2-0
Sporting Portugal - Arsenal 2-2
Bayer Leverkusen - Ferencváros 2-0
Union Berlin - Union Sint-Gillis 3-3
Sjachtar Donetsk - Feyenoord 1-1
Manchester United - Real Betis 4-1
Juventus - SC Freiburg 1-0
Sevilla - Fenerbahçe 2-0