Quilindschy Hartman schreeuwt het uit
NOS Voetbal

Gaat hard met Hartman: na bekerduel Feyenoord wachten op telefoontje Koeman?

Het gaat hard met Quilindschy Hartman. Vorig seizoen speelde de 21-jarige verdediger nog in Feyenoord Onder-21, inmiddels heeft hij een basisplek bij de koploper van de eredivisie en dingen de bondscoaches van Curaçao én Nederland naar zijn gunsten.

Vanavond speelt Hartman met Feyenoord in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi tegen sc Heerenveen. Maar vrijdag wordt misschien nog wel spannender: dan maakt bondscoach Ronald Koeman zijn voorlopige selectie bekend voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar. Is hij al klaar voor Oranje?

"Het is een talentvolle linksback met aanvallende kwaliteiten, een aardige trap, een behoorlijke voorzet en een redelijke snelheid", analyseert Jan Everse, oud-trainer en oud-voetballer die in de jaren zeventig linksback was bij Feyenoord.

Varkenoord

Hartman, geboren in Zwijndrecht, werd op zijn achtste door Feyenoord weggeplukt bij zijn club VVGZ en ondergebracht bij de jeugdopleiding van Excelsior. Een jaar later verkaste hij al naar Varkenoord, waar de linksback meteen als een van de grootste talenten werd gezien.

Toen Tyrell Malacia afgelopen zomer van Feyenoord naar Manchester United verhuisde, was er ineens een vacature voor de linksbackpositie in Rotterdam-Zuid. Feyenoord winkelde in het buitenland en trok de Peruaan Marcos López en de Noor Fredrik Bjørkan aan als mogelijke vervangers. Maar trainer Arne Slot haalde in de voorbereiding ook Hartman bij de selectie.

Zelf was de jonge verdediger, die er maanden uit had gelegen met een zware knieblessure, toen nog heel voorzichtig. "Ik vond dat ik nog niet klaar genoeg was om mezelf op het hoogste niveau te laten zien", zei hij, doelend op zijn fysieke gesteldheid. "Maar ik wist dat er moeilijkheden waren op mijn positie en dat er wel kansen waren."

Verbeterpunten

Die kansen heeft hij zeer overtuigend gegrepen. In augustus maakte hij zijn officiële debuut tegen RKC Waalwijk, in november maakte hij zijn eerste doelpunt tegen SC Cambuur en inmiddels is hij vaste basisspeler op de linkervleugel.

November 2022: Hartman maakt zijn eerste goal voor Feyenoord

Everse is enthousiast over Hartman, maar ziet ook wel wat verbeterpunten: "Verdedigend mag het wel wat beter, tactisch en in 1-tegen-1-situaties. Maar door ervaring, het spelen van veel wedstrijden en het herkennen van situaties, word je beter. Een verdediger is normaal gesproken op zijn 27ste op zijn best, dus hij heeft nog wel een lange weg te gaan."

Ook de blessuregevoeligheid van Hartman baart Everse enige zorgen: "Hij is in zijn jonge carrière al veel geblesseerd geweest. Nu gaat het goed, laten we hopen dat het zo blijft."

Q en Q

In achttien officiële wedstrijden was hij dit seizoen naast een doelpunt ook al goed voor twee assists. Hartman wordt een bijtertje genoemd, een pitbull, en zelfs al een sensatie. Maar vaker noemen ze hem 'Q'. En dat is niet omdat de technisch vaardige Hartman zijn ploeggenoten van nieuwe gadgets voorziet, zoals de Q uit de James Bond-films.

Het is gewoon een simpele afkorting van zijn niet alledaagse voornaam. Zijn naam Quilindschy heeft geen bijzondere betekenis, vertelde hij vorig jaar in supportersblad Hand in Hand: "Mijn moeder wilde me eigenlijk Lindschy noemen en mijn zus heet Quirine, dus heeft ze die twee namen aan elkaar geplakt."

Quilindschy Hartman met koptelefoon voor de wedstrijd

Het Feyenoord-shirt zit inmiddels stevig om zijn schouders. De Rotterdammers braken in november het contract met Hartman open en verlengden het met twee jaar tot medio 2025. Maar ook het donkerblauwe shirt van Curaçao en het oranje shirt van het Nederlands elftal gloren ineens aan de horizon.

In september werd Hartman, in bezit van een dubbele nationaliteit, opgeroepen door Curaçao voor een oefenstage in Indonesië. Die trip ging niet door: Feyenoord wilde hem niet laten gaan omdat hij nog niet zo gek lang was hersteld van zijn kruisbandblessure.

Hartman in Oranje?

Naar verluidt heeft afgelopen week ook de Nederlandse bondscoach Koeman contact met hem gezocht. Is Hartman al in staat om op de linksbackpositie bij Oranje de concurrentie aan te gaan met mannen als Daley Blind en Malacia?

"Blind is naar mijn mening wel een beetje over, die speelt ook heel weinig bij Bayern München", stelt Everse. "Maar je hebt niet zoveel mogelijkheden in Nederland. Er zijn wel veel jonge linksbacks, maar de meeste zijn verdedigend kwetsbaar."

"Je hebt Owen Wijndal bij Ajax, maar die is verdedigend niet beter dan Hartman. Bij PSV heb je Patrick van Aanholt, die denk ik hoger in de orde zal staan dan Hartman. En er is natuurlijk Malacia, maar die speelt ook lang niet altijd bij Manchester United", stelt de oud-Feyenoorder.

"Het zou wel een stimulans zijn als Hartman al wordt opgeroepen, zodat hij kan ruiken aan Oranje en de bondscoach hem bezig kan zien."

Ook in Studio Voetbal ging het over een mogelijke oproep voor Hartman in Oranje:

'Vacature linksback bij Oranje biedt kansen voor Feyenoorder Hartman'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl