Sporenonderzoek op de Besterdring na het dodelijke ongelukt
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Vijf jaar cel voor spookrijder die in Tilburg voetganger doodreed

Een 22-jarige man uit Rotterdam die vorig jaar mei in Tilburg een inwoner van die stad doodreed, moet vijf jaar de cel in, met aftrek van voorarrest. Ook krijgt hij een rijverbod van vijf jaar.

De Rotterdammer reed op 30 mei, tegen middernacht, met 117 kilometer per uur over de Besterdring in het centrum van Tilburg en schepte het 66-jarige slachtoffer terwijl die zijn hond uitliet. Dat gebeurde toen hij al spookrijdend langs een oversteekplaats met verkeerslichten reed in een gehuurde auto. "Ik wilde een auto inhalen", zei hij er daar eerder over.

Na de aanrijding liet hij de Tilburger voor dood achter. Hij reed nog zo'n vierhonderd meter verder en vluchtte een restaurant in. "Hij had de nabestaanden pijn kunnen besparen door meneer niet zo aan zijn lot over te laten", zei de voorzitter van de rechtbank daarover.

Volgens Omroep Brabant was de 22-jarige chauffeur zelf niet bij de uitspraak aanwezig. "De verdachte heeft verklaard veel spijt te hebben. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd en geen excuus gezocht", zei de rechter tijdens de uitspraak. "Hij heeft verantwoordelijkheid genomen voor zijn roekeloze gedrag."

Raakte in paniek

Uit metingen van de politie blijkt dat de man eerder die avond ook al veel te hard heeft gereden. Op de Paleisring reed hij tussen de 98 en 113 kilometer per uur waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt.

Waarom hij na het ongeluk doorreed kon de man niet zeggen. "Ik was in paniek, ik kon niet meer nadenken. Ik bevroor volledig. Ik heb mijn verloofde gebeld maar daar kan ik me niks meer van herinneren", vertelde hij eerder geëmotioneerd in de rechtbank.

"Ik wist dat het geen zin had om de man te helpen omdat hij toch dood zou zijn. Ik wilde in het restaurant gewoon wachten tot de politie zou komen. Maar ik raakte nog meer in paniek en ben weggelopen."

Eerder in de fout

Het was niet voor het eerst dat de man veel te hard reed. Een jaar voor het fatale ongeluk reed hij met 170 kilometer per uur over de A15. Hij kreeg toen een boete en een rijontzegging.

Advertentie via Ster.nl