In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

De spagaat van Texel: 1 miljoen toeristen op 13.000 bewoners, is dat te veel?

Texel wil strengere regels voor het toerisme op het eiland. Burgemeester en wethouders vinden dat het maximum aantal bezoekers is bereikt. Er gaan naar schatting een miljoen mensen per jaar naar Texel, goed voor vier miljoen overnachtingen. Dat is goed voor de middenstand, maar veel Texelaars hebben ook last van de drukte, blijkt uit een rondgang van NH Nieuws.

De gemeente heeft nu een plan gemaakt om "een evenwichtige balans te behouden tussen toerisme en leefbaarheid". Bewoners mogen daar tot half maart hun zegje over doen.

In dat plan staat onder andere dat de controle op de hoeveelheid overnachtingen strenger wordt. Zo krijgen Bed-and-breakfasteigenaren bijvoorbeeld een registratieplicht en komen er strengere regels voor 'kamperen bij de boer'.

De meningen zijn verdeeld. Vraag het een gemiddelde Texelaar en die zal aangeven dat het te druk is. Maar iemand uit de toeristische sector zal zeggen dat het wel wat drukker mag. Een ding staat vast: toerisme een belangrijke sector voor het eiland. Maar liefst 80 procent van de eilanders is ervan afhankelijk.

Bij de VVV zien ze ook dat het type toerist die naar het eiland komt is veranderd. Voor de coronapandemie waren het vooral natuurliefhebbers die gingen kamperen, fietsen en wandelen. In de corona-jaren kwamen de mensen die daarvoor over de boulevards van de Costa del Sol liepen, maar die nu het Waddeneiland ontdekten.

Dat sloot niet altijd even goed aan bij wat Texel te bieden heeft, zag ook VVV-directeur Frank Spooren in: "Als je gewend bent in een all inclusive-resort op je wenken bediend te worden, is een tripje Texel gewoon anders", zegt hij tegen NH Nieuws.

Parkeerproblemen

Nu er weer gereisd mag worden, komen vooral de 'oude' toeristen weer terug. Maar bezoekers nemen steeds vaker de auto mee. Daar is Texel niet altijd voldoende op voorbereid. Veel Texelaars zeggen last te hebben van de parkeerproblemen en de verkeersstroom van en naar het eiland.

Daarbij staat ook de lokale woningmarkt onder druk, omdat steeds meer toeristen interesse hebben in een huisje op het eiland. Dat heeft weer impact op de natuur , merkt Staatsbosbeheer.

Het voorstel dat nu op tafel ligt moet leiden tot duidelijke regels om de stroom toeristen in goede banen te leiden. De bewoners hebben nog twee weken de tijd om op de plannen te reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl