Rijen auto's voor de boot naar Texel
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Texel legt toerisme aan banden: 'Balans tussen eilandbewoners en bezoekers'

Er komt een maximum voor het aantal toeristen dat jaarlijks op Texel overnacht. De gemeenteraad van het eiland stemde gisteravond in met een plan om het toerisme aan banden te leggen.

Het plan moet ervoor zorgen dat het eiland leefbaar blijft door "de balans tussen eilandbewoners en bezoekers" te waarborgen. Jaarlijks wordt er zo'n 4,1 miljoen keer overnacht op Texel. Twee derde van de circa 13.500 eilanders vindt dat te veel, schrijft NH Nieuws.

In het Toeristisch Toekomstplan staan meerdere maatregelen. Zo moet er ingezet worden op "kleinschalige faciliteiten, voor een beperkt aantal toeristen". Ook moet beter in kaart worden gebracht hoeveel toeristen er precies op het eiland overnachten en waar ze slapen.

Optimaal profiteren

Toch is het niet waarschijnlijk dat het eiland op korte termijn toeristen gaat weren. "We willen het karakter van het eiland, de rust en ruimte en andere kernwaarden behouden en optimaal profiteren van de economische mogelijkheden." Het quotum voor toeristen en de handhaving daarvan moet de komende tijd vorm krijgen.

Het toerisme op Texel groeit al jaren. In 2016 nam Lonely Planet het eiland op in de top tien van Europese vakantiebestemmingen voor die zomer. Ook Nederlandse toeristen gaan steeds vaker naar Texel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl