De champagne mag open bij de VVV op Texel. Het eiland staat op nummer negen in de top tien Europese vakantiebestemmingen van Lonely Planet. Reden voor een feestje, maar ook voor zorgen. Krijgt Texel te maken met het 'Lonely Planet'-effect?
De Indiase ondernemer Ramkishan Gawlani is misschien wel het beste voorbeeld van dat effect. Jarenlang knoopte hij de eindjes aan elkaar met een klein eettentje in de Indiase stad Jodphur. Tot de Lonely Planet z'n zaakje aanraadde vanwege de goede omeletten.
Ramkishan maakt sindsdien duizend omeletjes per dag. En niet alleen hij: de hele straat zit nu vol met omelet-tentjes. Gawlani heeft veel van zijn succes te danken aan de Lonely Planet-reisgids, maar baalt van de imitatietenten in de buurt: "Het zijn mijn vijanden geworden".
Ook Nederland heeft ervaringen met het effect. Giethoorn is bijvoorbeeld al jaren te vinden in de gids. Daar drukken Aziatische toeristen hun neuzen tegen de ruiten van gewone huizen om naar binnen te kijken, in de veronderstelling dat het dorpje één groot openluchtmuseum is.
Bovendien zijn in sommige hotels daar de matrassen harder gemaakt, omdat Aziaten dat gewend zijn. Ook staan er sindsdien noedelkokers op de kamers: niet echt typisch Giethoorn.
In Rotterdam, dat vorig jaar in de reisgids werd aanbevolen, zijn ook steeds meer toeristen te vinden. Bijvoorbeeld in het van oorsprong populaire Rotterdamse café De Witte Aap. Dat werd in 2009 door de Lonely Planet verkozen tot 'beste bar ter wereld'.
Markthal
"Het loopt in Rotterdam nog niet de spuigaten uit", zegt NOS-verslaggever Robert Bas, die in Rotterdam woont. "Je ziet hier de laatste jaren wel meer toeristen, maar Rotterdam is groot. Er moeten hier wel heel veel toeristen komen voor het te vol wordt."
"De enige plek waar je het echt goed ziet is de Markthal. Die was eigenlijk meer bedoeld als versmarkt voor Rotterdammers, maar daar zie je vooral toeristen", zegt Bas.