Reizigers in Almere
NOS Nieuws

Opnieuw stakingen in streekvervoer, begin van nieuwe reeks

Wie vandaag met het streekvervoer reist, moet opnieuw rekening houden met stakingen. Een deel van de buschauffeurs en treinmedewerkers legt het werk neer voor een betere cao.

Welke lijnen zullen uitvallen, is nog onbekend. De vervoersbedrijven roepen reizigers op om vlak voor vertrek te controleren of een reis mogelijk is of niet.

Treinen van de NS rijden wel volgens dienstregeling. Ook de meeste bussen, metro's en trams in Rotterdam (RET), Den Haag (HTM) en Amsterdam (GVB) rijden zoals normaal. Medewerkers van deze bedrijven vallen namelijk onder een andere cao.

Nieuwe reeks

De staking is de eerste in een nieuwe reeks, die voor het weekend werd aangekondigd. De vakbonden CNV en FNV zijn van plan om de komende zes weken in totaal op vijftien dagen te staken.

Een deel van het personeel in het streekvervoer strijdt al sinds december voor een betere cao. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. De bonden willen behalve meer loon ook maatregelen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs te verlagen.

Werkgevers vinden die looneis te hoog. Het loonbod van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is 8 procent voor een jaar. Samen met de verbeterde arbeidsvoorwaarden zou personeel er daarmee 11 procent op vooruit gaan.

Vorige week spraken we met buschauffeur Melanie Verdonk. In deze video legt ze uit waarom ze staakt:

Jakkeren en je boterham naar binnen schrokken: waarom buschauffeur Melanie staakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl