NOS Nieuws

Steeds meer animo voor 'dialoogtafels' over slavernijverleden

  • Leoni Schenk

    Binnenland Redacteur

  • Leoni Schenk

    Binnenland Redacteur

Sinds de kabinetsexcuses voor het slavernijverleden lijkt het misschien stil, maar de organisatie van de Keti Koti Dialoogtafels is drukker dan ooit. En de opdrachtgevers komen uit verrassende hoeken.

De Keti Koti Dialoogtafels, genoemd naar de van oorsprong Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij, bestaan nu twaalf jaar. Het idee is dat Nederlanders van allerlei kleuren met elkaar in gesprek gaan over de erfenis van het gedeelde slavernijverleden en het koloniale verleden.

Dit jaar is er een recordaantal aanvragen, zegt oprichter Mercedes Zandwijken. "Opeens gaan er deuren open waar we voorheen tevergeefs op stonden te kloppen." Er worden daarom acht mensen opgeleid om bij te springen. Aanvankelijk organiseerde Zandwijken de gespreksrondes alleen met haar man en haar zoon.

De komende viering van Ketikoti op 1 juli is extra bijzonder, omdat het dan 150 jaar geleden is dat de slavernij in de Nederlandse koloniën definitief ten einde kwam. "Alleen al in aanloop naar Ketikoti staan er dertig dialoogtafels gepland", zegt Zandwijken.

Er zijn verschillende grote bedrijven en organisaties die een tafel 'hosten', zoals ABN Amro en de provincie Noord-Holland. Hun eigen personeel kan zich aanmelden, maar ook mensen van buiten.

Zandwijken merkt dat deelnemers ook na afloop nog vaak de behoefte hebben om een bijdrage te leveren aan het bestrijden van racisme en discriminatie. "Onze stichting biedt ook de mogelijkheid om na afloop elkaar weer te ontmoeten om hierover samen te brainstormen."

De eerste dialoogtafel van dit jaar was gisteravond in opdracht van de provincie Noord-Holland. Het archeologiemuseum in Castricum was gevuld met lange rijen tafels. Wie zich identificeert met zwart of gemengd, kon plaatsnemen aan de ene kant en wie zich identificeert met wit aan de andere kant.

Een open gesprek over het slavernijverleden zorgt voor emotie en begrip

Zandwijken: "Mensen komen hier echt met elkaar in gesprek. Van de schoonmaker tot de hoogleraar. We willen een sociale burgerbeweging creëren tegen discriminatie en racisme. Mensen bij elkaar brengen en ondersteunen om op die manier lokale netwerken tot stand te brengen."

Gedeputeerde Rosan Kocken (GroenLinks) opende gisteren de eerste Keti Koti-tafel van 2023. Als gedeputeerde heeft ze Cultuur en Erfgoed in haar portefeuille, maar haar drijfveer is ook persoonlijk. "Door de jaren ben ik steeds meer geconfronteerd met mijn witte blik. Mijn partner is van kleur en gaat bijvoorbeeld altijd hardlopen met zijn identiteitsbewijs op zak. Ik zou daar nooit aan denken."

'De provincie kan een voortrekkersrol op zich nemen'

Waarom wordt dit vanuit provincie Noord-Holland georganiseerd? "Het gaat om meer wederzijds begrip en bewustwording over elkaars positie", zegt Kocken. "Het is helaas nog steeds zo dat de samenleving voor een groep mensen minder veilig is en voelt. En minder kansen biedt, omdat er een andere blik op hen gericht is. Dat is moeilijk te zien als het niet over jezelf gaat. Omdat je geen onderdeel van die groep bent."

"En mensen die dat niet zien, hoeven het niet slecht te bedoelen. Door in een dialoogtafel het gesprek met elkaar aan te gaan, word je je bewuster van je eigen blinde vlekken."

De gedeputeerde hoopt dat meer wederzijds begrip onder de bevolking de provincie helpt om het werk beter te doen. "Daarbij kan de provincie een voortrekkersrol op zich nemen: gemeenten en organisaties kunnen geïnspireerd worden om activiteiten als deze ook te organiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl