Vinícius Júnior heeft alle reden tot lachen

Waar spektakelstuk op Anfield: swingend Real Madrid van 2-0 naar 2-5

Een moordend tempo, individuele klasse, monsterlijke flaters van de keepers en prachtige goals: Liverpool-Real Madrid in de achtste finales van de Champions League had het dinsdagavond allemaal. Na negentig flitsende minuten ging titelhouder Real Madrid met een 5-2 overwinning aan de haal.

De clash tussen de Europese grootmachten op Anfield, een replay van de finale van vorig seizoen, werd al vroeg opgeluisterd door een fabelachtig doelpunt van Darwin Núñez. De Uruguayaanse aanvaller, na een tegenvallend eerste halfjaar in Liverpool al snel versleten voor miskoop, sloeg toe in de vierde minuut.

Na goed voorwerk van Mohamed Salah was Núñez opgedoken voor het vijandelijke doel, om doelman Thibaut Courtois met een hakje achter zijn standbeen langs te passeren. Het was zijn tiende goal in zeventien wedstrijden in de Champions League.

Van Dijk: 'Iedereen is boos en teleurgesteld, maar we moeten bij elkaar blijven'

Nadat Salah een sterke actie van Cody Gakpo, die net als collega-Oranje-international Virgil van Dijk in de basis was begonnen, bijna had bekroond met een treffer, liep Liverpool al snel alsnog uit naar 2-0. Dat kwam door de eerste van twee keepersblunders in de eerste helft, in dit geval van Real Madrid-goalie Thibaut Courtois.

De Belgische doelman leek een terugspeelbal van een van zijn verdedigers onder controle te hebben, maar omdat de bal op knullige wijze van zijn knie stuiterde, kreeg de vlakbij aanwezige Salah een buitenkans. De Egyptenaar aarzelde niet en prikte raak.

Ook Becker blundert

Real Madrid liet zich door die belabberde start niet uit het veld staan. Integendeel, het Spaanse antwoord liet niet lang op zich wachten. Het was een flits van klasse van Vinícius Júnior, die tussen drie Engelse verdedigers de verre hoek achter Alisson Becker vond: 2-1.

Net als Courtois behoort Becker tot de betere keepers van Europa. Maar net als Courtois ging de Braziliaan gruwelijk in de fout. Na een passje van Joe Gomez besloot Becker terug te spelen naar zijn ploeggenoot. Hij rekende buiten de aanstormende Vinícius, die de bal tegen zich aan kreeg en zo voor de gelijkmaker zorgde.

Real Madrid viert de treffer van Karim Benzema op Anfield

Net toen de ruim 50.000 fans op Anfield op adem dachten te kunnen komen, vlak voor rust, scoorde Real Madrid bijna opnieuw. Vinícius had na een razendsnelle uitbraak oog voor de vrijstaande Rodrygo, maar een uitstekende last-minute ingreep van Andrew Robertson voorkwam een nieuwe tegentreffer.

Real schakelt door

Direct na de pauze vonden de Madrilenen een nog hogere versnelling. Eerst was er een knoertharde kopgoal van Éder Militão, na een vrije trap van Luka Modrić, en daarna een wat gelukkige treffer van Karim Benzema, wiens schot via het achterwerk van Gomez binnenviel.

Mo Salah baalt na de nederlaag

Terwijl het thuispubliek stilviel, besefte Real Madrid, dat in de Spaanse competitie een achterstand heeft van acht punten op koploper Barcelona, dat het Liverpool in het vervolg van de tweede helft nog meer schade toe kon brengen.

De ploeg van Carlo Ancelotti ging met steeds meer vertrouwen voetballen en legde Liverpool de wil op. De 5-2 was het resultaat van een strakke counter. Modrić veroverde de bal en Vinícius bediende Benzema, die koel bleef en zijn tweede doelpunt maakte.

Nooit thuis vijf tegengoals

Het was de eerste keer dat Liverpool in een Europese thuiswedstrijd vijf tegentreffers incasseerde. Alleen in de beroemde 'mistwedstrijd' in december 1966 werd de Engelse defensie in Europees verband eens vijfmaal gepasseerd. Dat was in Amsterdam, waar het Ajax van Johan Cruijff met 5-1 te sterk was.