Nyck de Vries (links) tijdens de presentatie van zijn nieuwe auto in New York
NOS Sport

Nyck de Vries rijdt in rood, wit en blauw in de Formule 1: 'Ik vind het supergaaf'

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1 vanuit New York

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1 vanuit New York

Formule 1-renstal Alpha Tauri rijdt komend seizoen in de kleuren van de Nederlandse vlag. Dat werd duidelijk tijdens de presentatie van de nieuwe AT04, waarmee Nyck de Vries aan zijn eerste volwaardige F1-seizoen begint.

"Ja, het zijn natuurlijk mooie kleuren", vertelt de Fries enthousiast over het uiterlijk van zijn nieuwe bolide. "Onze Nederlandse driekleur. Ik vind het supergaaf."

Teambaas Franz Tost, de man die Max Verstappen begeleidde tijdens zijn eerste jaar in de Formule 1, ziet de symboliek: "Ik hou van Nederland, van Nederlanders en van Nederlandse coureurs. ik ben dol op deze kleuren, maar ben ook erg blij met het geld van onze sponsor", zegt de Oostenrijker gekscherend.

Verse miljoenen

De vleugjes rood op de AT04 hebben niets met het paspoort van Nyck de Vries te maken, maar alles met de verse miljoenen van de Poolse oliegigant Orlen.

Alpha Tauri showde de nieuwe auto op een catwalk in het Lincoln Center in Manhattan. Toeval was dat niet. De renstal speelde handig in op de New York Fashion Week. Alpha Tauri is behalve een F1-team ook een kledingmerk dat met een nieuwe lijn de wereld wil veroveren en daarvoor Amerika als springplank wil gebruiken.

Bekijk hier het volledige interview met Nyck de Vries:

Nyck de Vries rijdt in Nederlandse driekleur: 'Kan niet wachten te gaan racen'

"Hier in New York doen we de aftrap en laten we onze kleurstelling aan de wereld zien, maar we kunnen natuurlijk niet wachten op het echte werk. Gelukkig gaat de tijd snel", zegt De Vries. De 28-jarige coureur doelt op de testweek en de eerste grand prix in Bahrein. "Dan wordt het pas echt opwindend. Ik heb ontzettend veel zin om te racen. Hopelijk hebben we ons werk in de winter goed gedaan en zijn we meteen competitief."

Alpha Tauri organiseerde in The Big Apple een bliksemsnelle presentatie met gelikte videomontages en stampende DJ-beats. Op de schermen denderde de AT04 in een container de skyline van New York binnen en greep de auto kort de hoofdrol, maar op de catwalk waren de coureurs figuranten.

Er waren deze week zoveel shoots; ik voelde me meer fotomodel dan coureur.

Nyck de Vries over de presentatie van zijn Alpha Tauri

En hun auto? Die was op het podium feitelijk niet meer dan een blikvanger voor de op maat gesneden fashionmodellen.

"Er waren deze week zoveel shoots; ik voelde me meer fotomodel dan coureur", blikt De Vries met een knipoog terug op een hectische week in de straten van New York City. "Gelukkig heb ik ook even mijn race-overall mogen passen. Dat voelde erg goed."

Het feestje had weinig om het lijf. Net als bij eerdere presentaties van bijvoorbeeld Haas, Williams en Max Verstappens Red Bull Racing was van een nieuwe F1-auto helemaal geen sprake. Het ging louter om een nieuwe outfit die op de oude auto was geplakt. "Niks nieuws, alleen de kleuren. Maar maak het niet kleiner dan het is: dit is het begin van een nieuw hoofdstuk waar iedereen zich op verheugt. Het begin van de buzz", aldus De Vries.

Bekijk hier de reportage met De Vries vanuit New York:

Met extra spiermassa maakt De Vries zich op voor F1-seizoen bij AlphaTauri

De echte AT04 maakt later deze maand de eerste meters in het Italiaanse Misano. Teambaas Franz Tost wil zich revancheren voor 2022, waarin het team voorlaatste werd in het lucratieve WK voor constructeurs.

"Het was een catastrofaal seizoen", draait Tost niet om de hete brij heen. "We hadden heel veel problemen met onze auto. We wisten hoe we hem konden verbeteren, maar liepen stuk op het verplichte budgetplafond. Doorontwikkelen is prijzig en we mochten geen geld meer uitgeven."

Wachten op resultaten

Tost rekent op progressie. "Onze ontwerpers en technici hadden deze winter een enorme to-do-lijst. Er is keihard gewerkt. We hebben geweldige coureurs. Nyck en Yuki Tsunoda zijn erg snel. Als wij hen een goede auto geven komen de resultaten vanzelf."

De Vries' teambaas wil niet te vroeg juichen. "Op papier en op de computerschermen ziet het er veelbelovend uit, maar ik weet hoe het werkt. Ik geloof het pas als ik mooie rondetijden op mijn stopwatch zie. En uiteraard moeten we afwachten welke stappen onze concurrenten hebben gezet."

De Nederlandse driekleur komt terug in het ontwerp van de Alpha Tauri

Aan de coureurs zal het niet liggen. Ze zeggen allebei fitter dan ooit te zijn. "Ik heb veel getraind en ben fysiek flink onder handen genomen", zegt De Vries. "Kun je mijn spierballen door de kleding heen zien? Na mijn debuutrace in Monza was ik zo gesloopt dat ik niet uit de auto kon komen, maar straks wordt het moeilijk om er in te klimmen."

De Vries ondervindt aan den lijve dat F1 topsport is. "Een Formule 1-auto vergt veel meer van je dan een andere auto. Je komt niet weg met wat oefeningen op de sportschool en een paar rondjes rennen. Maar ik vind dat heerlijk, beschouw het zelfs als een privilege dat ik me nu hierop kan focussen en voel me fit en sterk. Ik was de afgelopen jaren vooral bezig om alle deuren voor mijn carrière open te houden. Dat hoeft nu niet meer. Alles is gericht op slagen in de F1."

Nyck de Vries in zijn nieuwe outfit voor 2023

Ook de Vries' teamgenoot Tsunoda zegt ijzersterk aan de start te staan. "Afgelopen winter heb ik gebuffeld met een nieuwe trainer. Hij werkte eerder met Daniel Ricciardo en heeft me veel geleerd. Ik heb het belang van fitheid erg onderschat in mijn begintijd in de F1. Nu ben ik honderd procent voorbereid. Het zal me een betere coureur maken."

Tsunoda zegt zich te verheugen zich op de samenwerking met De Vries. De Japanner weet hoe het spel met de media werkt. "Jullie willen zeker dat ik iets aardigs over Nyck zeg, he?"

"Nyck is erg goed voor ons team. Brengt veel ervaring, heeft veel gewonnen en is een frisse wind die we goed kunnen gebruiken. Ik denk dat hij een prima teamgenoot zal zijn. Hoewel ik meer F1-ervaring heb weet ik zeker dat ik heel veel van hem ga leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl