Nyck de Vries
NOS Sport

Formule 1-coureur De Vries wint kort geding van vastgoedmiljonair

Nyck de Vries is door de rechter in het gelijk gesteld in het door vastgoedmiljonair Jeroen Schothorst aangespannen kort geding tegen hem. Dit betekent dat de 27-jarige Formule 1-coureur van AlphaTauri geen inzage hoeft te geven in zijn contracten en inkomsten aan Schothorst, die werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

De Vries leende in 2018 250.000 euro van investeringsmaatschappij Investrand van Schothorst. Daarvoor moest hij de vastgoedmiljonair een vaste rente van 3 procent per jaar betalen en een variabele rente die 50 procent van zijn inkomsten uit Formule 1-gerelateerde activiteiten bedroeg.

Over die inkomsten en ontwikkelingen moest De Vries Schothorst elke drie maanden inlichten. In het kort geding eiste Schothorst inzage in de boekhouding van De Vries, omdat hij vermoedde dat er informatie was achtergehouden. De voorzieningenrechter in Amsterdam oordeelde vrijdag dat dit niet kon worden aangetoond.

Definitie van Formule 1-coureur

De Vries betaalde aan Schothorst een totaalbedrag van 189.361 euro aan vaste en variabele rente over de jaren 2018 tot en met 2022. De rechter vond dat over dat bedrag op basis van emailcorrespondentie overeenstemming bestond en De Vries daarmee aan zijn betalingsverplichtingen had voldaan.

Nyck de Vries tijdens de Grand Prix van Italië in Monza

Daarnaast was er echter een ander verschil van mening. Volgens de afspraak zou de lening per 1 januari 2023 worden kwijtgescholden als De Vries in de seizoenen 2019 tot en met 2022 geen Formule 1-coureur was geweest. Als hij in die periode wel als Formule 1-coureur actief was geweest, moest hij de hele lening terugbetalen.

Maar wat is de definitie van een Formule 1-coureur? Volgens de overeenkomst voldoet een testcoureur niet aan die definitie en een racecoureur wel. De Vries was testrijder, maar maakte bij de Grand Prix van Italië als vervanger van Williams-coureur Alexander Albon wel zijn racedebuut.

Dat maakt hem volgens De Vries volgens het contract nog geen racecoureur, maar een reserverijder, volgens De Vries gelijk aan een testrijder. Schothorst vindt dat De Vries als debutant wel degelijk een racecoureur was geworden. Over dit en de gehele zaak gaat de bodemrechter nog een oordeel vellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl