Een reddingswerker in de Turkse provincie Hatay
NOS NieuwsAangepast

Toch nog mensen uit het puin gered, dit gebeurde er vandaag in het rampgebied

Op de vijfde dag na de zware aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië is het officiële dodental in beide landen opgelopen naar ruim 23.500 en wordt de omvang van de ramp steeds duidelijker. Wereldwijd kwamen moslims op deze dag in moskeeën bijeen om bij het vrijdaggebed de doden te herdenken.

Naar schatting honderdduizenden mensen zijn hun huis kwijt en moeten buiten slapen in de vrieskou. Als ze geluk hebben kunnen ze terecht in gebouwen die nog overeind staan, in tenten of in een auto. "Maar we weten van veel plekken waar nog geen hulpverlener is geweest, waar nog geen tent is neergezet", zegt Turkijecorrespondent Mitra Nazar.

"Het besef daalt nu pas in dat hier nog duizenden lichamen onder het puin liggen. Er zijn niet genoeg doodskisten, overledenen liggen in dekens gewikkeld in scholen in afwachting van identificatie."

Op sociale media worden berichten gedeeld over diefstal in het Turkse rampgebied. Op beelden is te zien hoe mensen met volle tassen weglopen uit verlaten supermarkten en andere winkels, zoals in de stad Elbistan. Soms worden de plunderaars aangesproken door omstanders of hardhandig opgepakt door militairen.

Situatie in Syrië

Syrische staatsmedia melden dat president Assad de Verenigde Naties en het Rode Kruis toestemming heeft gegeven om naar gebied te reizen dat buiten zijn controle staat. Of dat ook echt gaat gebeuren valt nog te bezien: het regime in Damascus staat er volgens deskundigen om bekend dat het regelmatig hulpgoederen in beslag neemt.

Er waren vandaag ook lichtpuntjes, zoals de beelden die we waarschijnlijk niet heel vaak meer gaan zien: opgeluchte en emotionele reddingswerkers die elkaar op de schouder slaan na een succesvolle actie:

Duits reddingsteam haalt vrouw na 104 uur onder puin vandaan: 'Dit is echt een wonder'

Ondertussen groeit het bedrag dat in Nederland wordt opgehaald voor de slachtoffers. Zo hebben tot dusver ongeveer vijftig gemeenten toegezegd dat ze per inwoner 1 euro doneren. De teller stond aan het begin van de avond op ongeveer 5,25 miljoen euro. De meeste gemeenten maken het geld over naar Giro555.

Onder de donorgemeenten zijn Amsterdam (905.000 euro), Rotterdam (664.000 euro) en Utrecht (362.000 euro). Daar kwamen vandaag grote steden als Eindhoven (244.000 euro) en Tilburg (227.874 euro) bij.

Bijna tweehonderd medici

In Turkije is een C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht aangekomen. Het toestel gaat op verzoek van de Turkse autoriteiten gewonden uit het rampgebied naar elders in Turkije vervoeren. Vanaf morgen kunnen per vlucht ongeveer zeventig patiënten mee.

En vanochtend vroeg vertrokken vanaf Schiphol bijna tweehonderd artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners die inmiddels in verschillende Turkse steden medische hulp bieden.

Afgelopen nacht stond koning Willem-Alexander aan het einde van zijn werkbezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk opnieuw stil bij het slachtoffers van het natuurgeweld en hun nabestaanden. Hij had daarbij ook een woord van dank voor alle hulpverleners en noemde daarbij in het bijzonder het Nederlandse USAR-hulpteam "dat daar dag en nacht probeert mensen onder het puin vandaan te halen".

Eerder deze week liet het koningspaar al via sociale media weten zeer geraakt te zijn door de rampzalige gebeurtenissen in Turkije en Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl