NOS SportAangepast

Na Nederlandse zaalhockeymannen bereiken ook de vrouwen halve finales WK

De Nederlandse zaalhockeymannen hebben zich geplaatst voor de halve finales van het WK. Thuisland Zuid-Afrika leek lange tijd geen partij, maar knokte zich in het laatste kwart nog bijna terug. Uiteindelijk won Oranje met 6-3 en speelt het zaterdagochtend tegen de Verenigde Staten in de halve finales.

Ook de Nederlandse vrouwen bereikten de laatste vier, dankzij een 6-1 zege op Canada. In de halve finales volgt een treffen met thuisland Zuid-Afrika.

Scherpe omschakeling

In de eerste minuten van de kwartfinale van de mannen had Zuid-Afrika veel de bal, maar momenten van onachtzaamheid werden door Oranje meedogenloos afgestraft. Al in de tweede minuut maakte Boris Burkhardt de openingstreffer: hij werd gevonden met een splijtende pass van achteruit en werkte (in tweede instantie) netjes af.

Ook in de fase die daarop volgde hield Zuid-Afrika heel aardig stand, maar na de 2-0 van Wiegert Schut (na een knappe solo over links) ging het hard. Nog voor het eind van het tweede kwart liep de ploeg van bondscoach Robbert Tigges via Joep Troost, opnieuw Burkhardt en Jochem Bakker uit naar 5-0.

Toch toonde Zuid-Afrika, spelend voor eigen publiek, veerkracht in het laatste kwart. Binnen een paar minuten werd drie keer gescoord, waarna de hoop terugkeerde in de Zuid-Afrikaanse zaalhockeyharten. Hidde Brink stopte in die fase nog een strafbal.

Maar Nederland was na die drie tegengoals dan eindelijk gewaarschuwd en beperkte de schade. In de slotfase was het Jochem Bakker die de kwartfinale besliste en Oranje uit een strafcorner naar de halve finale tegen de Verenigde Staten pushte. De andere halve finale bij de mannen gaat tussen titelverdediger Oostenrijk en Iran.

Routiniers helpen Oranjevrouwen langs Canada

Tegen Canada kwam het Nederlandse vrouwenteam nooit in de problemen. Oranje werd bij de hand genomen door twee routiniers: Lieke van Wijk en Donja Zwinkels.

In het eerste kwart was Nederland beter, maar bleef Canada nog vrij eenvoudig op de been. Keeper Rowan Harris werd alleen getest bij twee pogingen van Zwinkels en zag een sleeppush van Noor de Baat op de paal eindigen.

De dames van Oranje vieren de zege op Canada met het publiek

Maar daarna sloeg Oranje in korte tijd drie keer toe: Zwinkels opende de score, waarna Van Wijk twee keer doel trof (een strafbal en mooie push).

In de slotfase waren het opnieuw Van Wijk en Zwinkels (twee keer) die het duel definitief beslisten. Canada had even daarvoor de eer weten te redden, met een fraaie treffer van Elise Michaela Vu Wong.

Zaterdagmiddag wacht Nederland om 13.00 uur een confrontatie met gastland Zuid-Afrika in de halve finales. Het Afrikaanse land plaatste zich voor het eerst in de geschiedenis voor de halve finales en dat leidde in de uitverkochte hal tot euforische taferelen.

De andere halve finale bij de vrouwen gaat tussen Oostenrijk en Tsjechie. De finale wordt zaterdagavond gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl