Boekenwereld steunt Pim Lammers met paginagrote advertentie in kranten
Schrijvers, dichters, illustratoren, vertalers en organisaties uit het boekenvak betuigen morgen steun aan auteur Pim Lammers met een paginagrote advertentie in verschillende kranten. Lammers trok zich vorige week terug als schrijver van het gedicht van de Kinderboekenweek nadat hij doodsbedreigingen had gekregen.
De ondertekenaars van de advertentie noemen het "verschrikkelijk" dat Lammers wordt bedreigd. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn wat hen betreft "onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt".
Nadat bekend was geworden dat Lammers het Kinderboekenweekgedicht zou schrijven, ontstond ophef over een verhaal voor volwassenen dat hij in 2015 schreef. Dit verhaal over een relatie tussen een 12-jarige jongen en zijn voetbaltrainer is gebaseerd op jeugdervaringen van een bekende van Lammers. De auteur kreeg onder meer het verwijt dat hij een pedofilieactivist is.
Die aantijging noemde Lammers eerder "pertinent onwaar". Hij liet weten dat hij aangifte had gedaan.
Scheiding fictie en non-fictie
Meerdere mensen uit de literaire wereld namen het afgelopen week zelf al op voor Lammers. Zij voerden aan dat wat een auteur schrijft, niet per definitie is wat diegene zelf vindt of over de auteur zelf gaat. Mensen zijn niet meer in staat om een onderscheid te maken tussen fictie en non-fictie, stelden zij.
Ook boekverkopers voerden deze week actie om Lammers te steunen. Zij gaven het werk van de schrijver een prominente plek in de winkel en hingen posters op.
De CPNB, de organisatie achter de Kinderboekenweek, stelde al eerder dat de literaire vrijheid "onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk" staat.
Mensen die zich achter Lammers schaarden, ontvingen ook bedreigingen. Verschillende schrijvers deinsden er daarom voor terug om nog iets te zeggen over de kwestie. Zo kon het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen naar eigen zeggen geen schrijver vinden die in de uitzending durfde te reageren.