NOS NieuwsAangepast

Rutte en staatssecretaris Uslu noemen doodsbedreigingen schrijver Lammers onacceptabel

Premier Rutte noemt op Twitter de doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers "onaanvaardbaar". Eerder vandaag noemde staatssecretaris van Cultuur en Media Uslu de bedreigingen al "onacceptabel".

Aanleiding voor deze tweets is het besluit van Lammers om zich terug te trekken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023. Hij ontving doodsbedreigingen.

"Het vrije woord is een groot goed in onze rechtsstaat", tweette de premier vanmiddag.

Deze week ontstond er commotie over een verhaal in een literair tijdschrift voor volwassenen dat Lammers in 2015 schreef, over een jongen en zijn trainer. Lammers kreeg onder meer het verwijt een pedofilieactivist te zijn. Hij deed aangifte en noemde de aantijgingen "pertinent onwaar".

Vanmiddag twitterde staatssecretaris Uslu: "Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk."

Ook de organiserende stichting CPNB zei gisteren nog altijd achter de keuze te staan om Lammers het Kinderboekenweekgedicht te laten schrijven. "Zijn kinderboeken gaan over een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn." De stichting zegt verontwaardigd te zijn over de bedreigingen en vindt dat de literaire vrijheid onder extreme en onacceptabele druk is komen te staan.

Op Twitter krijgt Lammers steun van De Taalunie en verschillende schrijvers zoals Roxane van Iperen en Heleen van Royen.

Van Royen vindt de bedreigingen zorgwekkend. "Het is gevaarlijk als mensen niet meer snappen dat als een schrijver iets schrijft, hij dat niet zelf is of vindt, maar diegene iets beschrijft."

Volgens Froukje Santing, bestuurslid van schrijversvereniging PEN Nederland is het belangrijk om de literaire expressie te bewaken. "Hij schrijft over onderwerpen zoals seksualiteit en gender. Dat zijn thema's die in onze samenleving kunnen schuren. Maar de daaropvolgende doodsbedreigingen zijn ongekend in een democratie."

Pim Lammers kreeg in 2018 de Zilveren Griffel voor zijn 'transgenderprentenboek' Het lammetje dat een varken is. De toen 24-jarige Lammers was de jongste schrijver ooit die de prijs ontving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl