CDA wil onderscheid tussen vluchtelingen weer instellen
Het CDA wil dat Nederland weer onderscheid gaat maken tussen vluchtelingen die permanent in Nederland blijven en mensen die tijdelijk bescherming nodig hebben. Die laatste groep mag dan korter blijven en krijgt minder rechten.
In België en Duitsland is er al zo'n zogenoemd twee-status-stelsel. Nederland deelde voorheen erkende vluchtelingen - oftewel vluchtelingen met een verblijfsstatus - ook op in twee categorieën.
Volgens CDA-Kamerlid Peters is het nodig om het onderscheid weer in te stellen. In het CDA-plan krijgt de niet-permanente groep een tijdelijke verblijfsvergunning voor één tot maximaal drie jaar, waarbij onder meer geen beroep gedaan kan worden op de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn om familieleden te laten overkomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om oorlogsvluchtelingen. Als de oorlog langer duurt dan drie jaar, kan de tijdelijke status worden verlengd.
Peters onderstreept dat het asielsysteem in Nederland momenteel vastloopt en dat er "niet de luxe" is "om niets te doen". Peters: "De huidige instroomcijfers zijn onhoudbaar. Het twee-status-stelsel is een fatsoenlijke en sociale optie, waarmee we het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen kunnen vergroten en behouden."
Hij zal zijn plan vanavond naar voren brengen in een debat met premier Rutte over de Europese migratietop van morgen. VVD-Kamerlid Brekelmans laat weten dat hij niet afwijzend tegenover het voorstel van de coalitiepartner van de VVD staat. Hij zegt dat er "heel veel bespreekbaar is om de instroom omlaag te brengen".
Een andere coalitiepartij, de ChristenUnie, spreekt van een "proefballonnetje" van het CDA in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart.