Sydney van Hooijdonk scoort en juicht

Van Hooijdonk junior pijnigt vader en oude club; Heerenveen naar kwartfinales

Heerenveen heeft de kwartfinales van KNVB-beker bereikt. Na een valse start tegen de nummer elf van de Keuken Kampioen Divisie was het uitgerekend kind van de club Sydney van Hooijdonk die NAC de das om deed. Met twee treffers boog hij hoogstpersoonlijk een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning.

"Het was een avond waar ik al lang naar uitkeek. Het zou ook de verjaardag van mijn oma, de moeder van Pierre, zijn. Dus het kan niet veel mooier", zei Sydney na afloop voor de camera's van ESPN. Zijn trotse vader stond naast hem. "Ik baal van het resultaat, maar als vader glunder ik van trots", zegt hij.

NAC op voorsprong

Heerenveen kreeg als eerste een mogelijkheid om te scoren. In de tiende minuut was er een goede mogelijkheid voor middenvelder Rami Al Hajj, maar hij schoot naast.

Toch was het NAC dat na ruim een kwartier spelen op voorsprong kwam. Na een actie van Elias Mar Omarsson en een schot van Javier Vet, moest doelman Xavier Mous een rebound toestaan. Die werd binnengetikt door de deze winterstop aangetrokken spits Tom Boere: 1-0.

Van Hooijdonk junior en senior voor de tv-camera

Op slag van rust maakten de Friezen gelijk. Uitgerekend oud-NAC-speler Sydney van Hooijdonk prikte een voorzet van Rami Kaib binnen. Sydney is niet alleen voormalig spits van de club uit Breda, maar ook de zoon van Pierre, de commissaris technische zaken van NAC.

In de tweede helft deed Sydney zijn vader nogmaals pijn. Na 53 minuten rondde hij een prachtige voorzet van Milan van Ewijk kundig af. Daarmee zette hij zijn team voor het eerst op voorsprong.

Senior betaalt etentje

Vader Pierre vertelde voor de wedstrijd dat het appverkeer tussen vader en zoon meteen op gang kwam na de loting. "'Je gaat eraan', heb ik gestuurd. We hebben er een etentje op gezet, de verliezer betaalt", zei de verliezer van de weddenschap voor de wedstrijd strijdbaar.

Van Hooijdonk senior moest na afloop toegeven dat hij had gerekend op een overwinning van NAC, daarom beloofde hij zijn zoon een etentje in restaurant The Harbour Club in Rotterdam. "We nemen alleen een hoofdgerecht...", grapte de oud-spits.

Kansen op meer

Heerenveen kreeg na die 2-1 kansen op meer. Ché Nunnely was na ruim een uur spelen dichtbij, maar zijn schot ging voorlangs. Ook invaller Alex Timossi Andersson was dicht bij een doelpunt.

Ché Nunnely in duel met Aime Omgba

NAC gaf het niet op, zo was Omarsson op aangeven van Jarchino Antonia nog dicht bij de 2-2. Aan de andere kant moest doelman Roy Kortsmit van de Bredanaars ook een aantal keren handelend optreden bij mogelijkheden van Heerenveen.

Trainer Kees van Wonderen liet in de slotminuut van de reguliere speeltijd ook nog Daniel Karlsbakk debuteren. De Noorse spits die werd aangetrokken als vervanger van de naar Lyon vertrokken Amin Sarr.

De loting voor de kwartfinales wordt zaterdagavond verricht.