Sydney en Pierre van Hooijdonk treffen elkaar in de achtste finales van de KNVB-beker
NOS Voetbal

Bekerstrijd in huize Van Hooijdonk: 'Hij gaat eraan, er staat een etentje op'

Begin over de loting van de achtste finales van de KNVB-beker en er volgt direct een glimlach van oor tot oor bij Pierre en Sydney van Hooijdonk.

Het lot koppelde NAC Breda en sc Heerenveen in de achtste finales aan elkaar en dat betekent dat vader en zoon vanavond om 21.00 uur voor het eerst tegenover elkaar staan. Pierre als commissaris technische zaken van NAC, de nummer elf van de eerste divisie, en Sydney als spits van de Friezen, die achtste staan in de eredivisie.

"Ik lag in bed naar de loting te kijken en toen het gebeurde, moest ik erg lachen", vertelt Pierre. "We gingen direct met elkaar appen. 'Je gaat eraan', heb ik gestuurd. Sydney denkt natuurlijk van niet. We hebben er een etentje op gezet, de verliezer betaalt."

'Een van de mooiste wedstrijden'

Voor Sydney, geboren en opgegroeid in Breda en doorgebroken bij NAC, wordt het ook een bijzondere wedstrijd. "Heel speciaal: ik kom voor het eerst terug, ik woon er en mijn familie komt ervandaan. En dan ook nog tégen mijn vader die daar nu een functie heeft. Ik kijk er al een tijdje naar uit. Dit is echt een van de mooiste wedstrijden voor mij."

"Na die loting heb ik echt zo veel reacties gehad", vervolgt Sydney. "NAC is mijn club, ik heb mijn jeugd daar gehad en alles is bekend voor me. Je kent iedereen en in het stadion zitten al je vrienden. Het zal heel apart zijn om naar de tribune te kijken en al die bekenden te zien. Dat heb je normaal niet bij een uitwedstrijd."

Parallellen tussen vader en zoon

Zowel Pierre (1991-1995 en 2005-2006) als Sydney (2018-2021) speelde in het verleden bij NAC. En er zijn meer parallellen te trekken tussen de carrières van vader en zoon.

  • ANP
    Pierre van Hooijdonk in 2005 als speler van NAC
  • Pro Shots
    Sydney van Hooijdonk juicht nadat hij voor NAC heeft gescoord tegen NEC (2021)

Zo stroomden ze beiden pas op relatief late leeftijd door vanuit de amateurs naar de profs. Pierre: "Het is geen geplaveid paadje geweest voor ons. We hebben veel op instelling en mentaliteit gedaan. Extra trainen en investeren in jezelf. Zo ben ik er zelf gekomen en dat heb ik Sydney ook meegegeven."

"Je ziet wel vaker een vader en een zoon in het betaalde voetbal, maar dat het in het veld totaal andere types zijn. Sydney en ik hebben dezelfde positie en veel dezelfde eigenschappen. In die zin zie je echt een 'kloontje' van jezelf op het veld lopen. Natuurlijk maakt dat je enorm trots."

Geen revanchegevoelens

Sydney van Hooijdonk nam anderhalf jaar geleden afscheid van NAC, mede vanwege de slechte band met toenmalig trainer Maurice Steijn. Maar van revanchegevoelens is geen sprake bij de aanvaller.

"In dat laatste jaar waren er wat conflicten met de mensen die toen bij de club werkten. Maar die zijn er nu niet meer. Van supporters en andere mensen bij de club heb ik alleen maar liefde gehad; die hebben me altijd gesteund. Vanaf moment één hebben ze me toegezongen en dat zijn ze altijd blijven doen."

NAC is onder de nieuwe trainer Peter Hyballa, sinds de winterstop in dienst in Breda, bezig aan een opleving. Na de degradatie in 2019 volgden er een aantal roerige jaren, waarin het met name op bestuurlijk vlak rommelde. Met Hyballa hoopt NAC de wind weer in de zeilen te krijgen.

Pierre: "In de winterstop stonden we veertiende. Dat is NAC-onwaardig. Supporters bleven wel komen, maar er waren er steeds meer die met hun rug naar het veld wat zaten te kletsen."

"Dat is triest, want je gunt die mensen succes. Daar moesten ze wel even geduld voor hebben. De club is vorig jaar zomer overgenomen en de afgelopen transferwindow was eigenlijk het eerste moment om te laten zien welke kant het opgaat. Het zal een zware kluif worden om de play-offs te halen, maar ik heb voldoende hoop dat dat gaat lukken."

Sydney van Hooijdonk in actie voor sc Heerenveen

Maar vanavond eerst dus die bekerconfrontatie. En dan is winnen het enige wat telt, zeker voor de familie Van Hooijdonk. "Het belangrijkste is dat wij doorgaan naar de kwartfinales. Ik denk dat we daar echt de kans voor hebben", aldus Sydney.

Pierre: "Ik denk echt dat wij gaan winnen. Ik heb er een goed gevoel over. Bij Heerenveen lopen wat nieuwe spelers rond die nog bezig zijn om zich aan te passen. Ik denk dat wij kunnen verrassen. En dan hoop ik dat Sydney wat geld over heeft gehouden afgelopen weekend, want hij moet dat etentje betalen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl