FC Utrecht viert de 1-2 van Naoki Maeda

AZ buigt in achtste finales KNVB-beker wel voor FC Utrecht, Maeda matchwinner

AZ is uitgeschakeld in de KNVB-beker. Na de krankzinnige 5-5 van vorige week tegen FC Utrecht, kwam er in deze editie wel een winnaar. Utrecht won in Alkmaar na verlenging met 2-1.

De openingsfase was voor de Alkmaarders, basisdebutant Sven Mijnans was tot twee keer toe dicht bij een eerste treffer voor AZ. Met name zijn tweede kans, na twaalf minuten spelen, was riant. Utrecht-keeper Vasilios Barkas liet een schot van Tijjani Reijnders los, maar de rebound was aan Mijnans niet besteed. Hij schoot ruim naast.

Daarna was de wedstrijd wat meer in evenwicht, maar de kansen bleven voor AZ. Vangelis Pavlidis kopte rakelings naast en ook Jesper Karlsson wist niet te scoren.

Hoofdblessure

Dieptepunt in de eerste helft was het uitvallen van Utrecht-speler Hidde ter Avest, die na het oplopen van een hoofdblessure nog een kwartier verder speelde maar de strijd toch moest staken. Hij werd vervangen door Sean Klaiber.

FC Utrecht viert feest na de treffer in Alkmaar

In de tweede helft gebeurde er weinig. Tot de 58ste minuut. Een mislukte voorzet van oud-AZ-verdediger Nick Viergever waaide pardoes in de kruising en zo stond het ineens 0-1. Viergever moest overigens niet veel later het veld verlaten met een voetblessure.

AZ wilde vervolgens wel aanzetten voor een slotoffensief, maar de ploeg van Pascal Jansen had niet het vernuft en de precisie om Utrecht pijn te doen.

Karlsson viert zijn late gelijkmaker

Zes minuten voor tijd kreeg AZ dan toch de kans om gelijk te maken. De voor Viergever ingevallen Ruben Kluivert duwde Jens Odgaard tegen de grond in het strafschopgebied. Scheidsrechter Kamphuis vond het lichte duwtje een strafschop waard.

In het bekertoernooi is geen VAR en dus mocht Jesper Karlsson aanleggen vanaf elf meter. De Zweed miste jammerlijk, maar een halve minuut later was Karlsson dan toch de held. Uit een voorzet van Odgaard volleerde hij fraai de 1-1 binnen.

Na de gelijkmaker was Utrecht het dichtste bij de winnende treffer, maar Jens Toornstra schoot in de 95ste minuut net over. Ook Boussaid was nog dichtbij namens de ploeg van Silberbauer, maar doelman Mathew Ryan redde fraai.

Maeda mikt de 2-1 binnen

In de noodzakelijke verlenging was het Utrecht dat opnieuw op voorsprong kwam. Invaller Naoki Maeda rondde beheerst af na een fraaie steekpass van Sean Klaiber.

In het restant van de verlenging zette AZ meer en meer aan. Maar doelman Barkas was een aantal keren een sta in de weg. Dat leidde tot frustratie bij een deel van de AZ-aanhang.

Een aantal supporters bekogelde de Griekse doelman, met onder andere een blikje en aanstekers. Arbiter Kamphuis leek te gaan staken, maar besloot uiteindelijk de verlenging zonder onderbreking uit te spelen. Gescoord werd er niet meer.

Kijk hieronder naar de reacties van Nick Viergever (FC Utrecht) en AZ'ers Pascal Jansen en Pantelis Hatzidiakos.

Naast FC Utrecht heeft ook De Graafschap zich geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De Superboeren wonnen onder leiding van waarnemend trainer Richard Roelofsen, hij vervangt de zieke hoofdtrainer Adrie Poldervaart, met 3-0 van de amateurs van De Treffers.

De 18-jarige geboren Doetinchemmer Basar Önal brak in de tweede helft de ban en zette de thuisspelende Superboeren op voorsprong.

Daarna liepen de profs snel weg van de amateurs. Via Giovanni Korte en Charlison Benschop liep de thuisploeg eenvoudig uit naar 3-0.

De loting voor de kwartfinales wordt zaterdagavond verricht.