NOS Voetbal

Utrecht in de ban van Douvikas, weer Griekse scherpschutter in eredivisie

Douvikas, topscorer in de eredivisie: 'Voor mij is het geen druk'

De Griekse spitsen veroveren de eredivisie. Nadat Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo) twee seizoenen geleden al topscorer werd van de Nederlandse competitie, strijden nu Anastasios Douvikas (FC Utrecht) en Vangelis Pavlidis (AZ) serieus mee om die eer.

Douvikas is op dit moment de verrassende topscorer met elf goals, terwijl hij zich aanvankelijk nog in een reserverol moest schikken na de komst van Bas Dost.

"Het leven is goed", glundert Douvikas, die na vijf goals in de laatste drie eredivisiewedstrijden ineens volop in de schijnwerpers staat. "Voor mij is het geen druk. Het geeft me vertrouwen en dat is goed voor me."

Douvikas vs Pavlidis

In de beker treft hij dinsdag het AZ van Pavlidis (negen goals), anderhalve week na de spectaculaire 5-5 tussen de beide clubs. Met zowel een hattrick voor Douvikas als Pavlidis.

"Dit is een goede ontwikkeling voor het Griekse voetbal", vertelt Yannis Anastasiou, die bij Roda JC, Ajax en Sparta Rotterdam jarenlang in de eredivisie actief was. "We hebben nu echt vier goede spitsen voor de komende jaren, ook bij Panathinaikos loopt er met Fotas Ioannidis nog eentje."

Eerst verdedigen

Maar waar komen ze ineens vandaan? Buiten Nikos Machlas (Europees topscorer in 1998 namens Vitesse), Anastasiou zelf en Theofanis Gekas (topscorer van Duitsland in 2006/2007 namens VfL Bochum) was de spoeling dun.

"Er werd in mijn tijd ook maar weinig aandacht aan besteed", noemt Anastasiou de belangrijkste oorzaak daarvan. "We leerden als eerste hoe de ploeg verdedigend goed moest staan, de nadruk lag vroeger op de organisatie als ploeg."

 • Pro Shots
  Anastasios Douvikas
 • NOS
  De Grieken in de eredivisie (inclusief play-offs)
 • NOS
  De Grieken in de eredivisie (inclusief play-offs)
 • NOS
  De Grieken in de eredivisie (inclusief play-offs)

Tegenwoordig worden er ook echte spitsen opgeleid, waarbij de plotselinge winst van het Europees kampioenschap in 2004 er volgens Anastasiou zeker aan heeft bijdragen dat de spelopvatting van de Grieken is veranderd.

Hoewel de 23-jarige Douvikas meer scoort, maakt met name de een jaar oudere Pavlidis grote indruk met zijn spel. "Hij speelt ook al net iets langer in de eredivisie."

Eigen sleutel

Douvikas laat op zijn beurt niets aan het toeval over, nu zijn grote concurrent Dost vanwege een blessure moet toekijken hoe Stadion Galgenwaard in de ban is van de energie die de Griek in het Utrechtse spel brengt.

Hij investeert veel vrije uurtjes in extra krachttraining, reden voor zijn club hem ook buiten de geplande sessies toegang te verschaffen tot het complex. "Ik heb mijn eigen sleutel en daar ben ik blij mee. Het team en de extra training geven me het vertrouwen om optimaal te presteren."

De verwachtingen zijn hoog voor de strijd met zijn landgenoot Pavlidis. "We spreken elkaar vaak, we zijn vrienden", vertelt hij over de onderlinge band tussen de internationals.

Anastasios Douvikas en Vangelis Pavlidis maken indruk op de analisten in Studio Voetbal:

'Pavlidis de beste spits van de eredivisie'

Anastasiou ziet ze ook graag samen, als koppel in de voorhoede van de nationale ploeg. "Als ik ze zou moeten vergelijken met spelers uit mijn tijd, dan vind ik Pavlidis echt een type-Luis Suárez. Douvikas lijkt meer op een spits als Mounir El Hamdaoui."

Dat zijn overigens twee jongens die ooit topscorer van Nederland werden, waarmee de doelgerichtheid van de aanvallers volgens hem dus buiten kijf staat.

Dost of Douvikas?

Waar Pavlidis zijn plek bij AZ wel gevonden heeft, wordt het voor Douvikas bij FC Utrecht de grote vraag wat trainer Michael Silberbauer gaat doen als Dost zich binnenkort weer fit op het trainingsveld meldt.

"Ik zou voor Douvikas gaan, die is jonger en fitter", meent Anastasiou. "Dan kun je Dost daarna met zijn ervaring eventueel nog brengen als extra spits. De trainer zal denk ik toch moeten kiezen. Als je ze samen wil laten spelen, heeft het tijd nodig om aan een nieuw systeem te wennen. En die tijd heb je nu eigenlijk niet."

Silberbauer zet de verhoudingen nog eens op scherp: "Je wil ook goede spelers op de bank."

 • Pro Shots
  Anastasios Douvikas
 • Pro Shots
  Vangelis Pavlidis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl