NOS Wielrennen

Mathieu vs Wout: lessen van Lars Boom en het vijandige WK van 2009 in Hoogerheide

  • Arthur Huizinga

  • Arthur Huizinga

Van der Poel vs Van Aert: de rivaliteit gaat door bij het WK veldrijden

Balken. Daar ging het een week lang over. Zou Adrie van der Poel bewust het obstakel verlegd hebben om zijn zoon Mathieu een voordeeltje te geven? Was Wout van Aert toch al niet in het nadeel met een WK veldrijden in Van der Poel-mekka Hoogerheide?

Het is traditie in het veldrijden. Net zoals de folklore van stampende feesttenten, carnavalesk uitgedoste supportersclubs en laarzen in zompende modder.

WK veldrijden, dat is ook: hossen en zingen in kolkende feesttent

De Belgische media brachten het spel op de wagen en Adrie speelde gretig mee. Waarom anders de voltallige pers te woord staan in een Mathieu-trui en een Mathieu-pet? En toen de kritiek beleef doorzeuren, kondigde hij doodleuk aan nooit meer een WK-parcours te bouwen.

Van Aert haalt angel uit parcoursdiscussie: 'Balken liggen nu veiliger dan anders'

Uitgerekend Wout van Aert zelf haalde de angel uit de discussie. De invloed van vader Van der Poel op het WK is voor hem geen probleem. "Hij doet het al heel lang. Adrie is er gewoon heel goed in: als hij het parcours ontwerpt, win ik meestal."

En over het heikelste punt, het verplaatsen van de balken, zei Van Aert. "De balken liggen nu veel veiliger. Een goede zaak, denk ik."

Ook Van Aert is prima in staat om met de fiets over de balken te springen, zo bleek zaterdag bij zijn verkenning. Van der Poel liet zijn gezicht niet zien. Nog niet.

Mathieu kent Hoogerheide op zijn duimpje. Van de laatste zeven edities van de wereldbekerwedstrijd in West-Brabant, won hij er vijf. En die andere twee sloeg hij over.

Maar bij een WK komen andere krachten los. Dat merkte Van der Poel in 2014, de laatste keer dat het WK in Hoogerheide gehouden werd. Ook toen was vader Adrie de parcoursontwerper. En ook toen was zoon Mathieu de topfavoriet.

Maar Mathieu werd slechts derde, op zijn tandvlees ook nog. De winnaar? Wout van Aert.

Ontgoocheld deed Van der Poel bij Omroep Brabant zijn verhaal. "Er waren mensen die boe aan het roepen waren, maar dat hoort erbij. Ik had zelf ook wel door dat ik slecht aan het rijden was. Dat hoeven ze niet te roepen."

Hoogerheide maakt veel los, aan beide kanten van de landsgrens. Een thuiswedstrijd voor Van der Poel? Niet per se.

Daar kan Lars Boom over meepraten.

Die'n Ollander

Terug naar 2009, toen het WK veldrijden voor het eerst in Hoogerheide gehouden werd. Ook toen had België een sterke lichting, met onder meer Sven Nys, Niels Albert, Bart Wellens en de huidige bondscoach Sven Vanthourenhout. Maar eigenlijk was er maar een topfavoriet: titelverdediger Boom.

Dat seizoen domineerde Boom het veldritseizoen. En hij was natuurlijk niet op zijn mondje gevallen. Richting dat WK stonden alle Vlaamse kranten vol met uitspraken van Boom van twee jaar eerder. Dat hij wel even wereldkampioen zou worden in Hoogerheide.

"Er hing wel een apart sfeertje", vertelt Thijs Al, dat WK ploeg- en kamergenoot van Boom. "Die Belgen hadden echt zoiets van: 'We gaan die'n Ollander eens op de broek geven.'"

WK 2009: hoe topfavoriet Boom geveld werd in Hoogerheide

Van start tot finish werd Boom uitgescholden en beschimpt. En naarmate de wedstrijd vorderde ook uitgelachen. De titelverdediger eindigde als 20ste.

"Vooraf, op de hotelkamer, maakte Boom juist een heel relaxte indruk. Zelfverzekerd, zoals Lars is", aldus Al. "We hebben onze koers ook helemaal op hem afgestemd, zonder twijfel. Achteraf had ik liever gehad dat hij voor de wedstrijd al gezegd had dat hij niet goed was. Want ik reed die dag écht goed."

Boom en Albert herenigd

Veertien jaar later rijdt Boom weer rond in Hoogerheide, op dezelfde fiets als toen in 2009. Naast hem rijdt een man in het zwart. Hij torst een paar pondjes extra mee en heeft moeite om het tempo van Boom te volgen.

Maar de regenboog op zijn mouw verraadt zijn klasse. Het is Niels Albert, de Belg die in 2009 - in plaats van Boom - de wereldtitel greep.

De hoofdrolspelers van het WK van 2009 in Hoogerheide

De twee hoofdrolspelers van het WK van 2009 rijden het parcours op uitnodiging van een Vlaamse filmploeg. Er komt een documentaire over die gedenkwaardige dag.

"Een moeilijk onderwerp? Ach jongen, het is zo lang geleden", begint Boom. "Wij werden in de pers toen heel erg tegenover elkaar gezet. Dat het de Belgen tegen mij waren. En dat heeft toen wel de sfeer bepaald dat WK."

Albert knikt instemmend. "De pers heeft dat toen opgezwiept. En als het in de pers komt, dan gaat het publiek daar altijd een stuk in mee. En op een WK is het altijd net iets erger. Lars was de grote favoriet uit Nederland, dus dat was makkelijk uitpikken. Alle Belgen tegen Lars."

Boom: "Ik heb er niet heel veel last van gehad. Het is natuurlijk niet prettig. Maar dat hoort ook bij een WK. Normaal is de sfeer bij een cross juist gemoedelijk. Ook onder de renners."

Albert: "Ik heb het zelf niet als grimmig ervaren, omdat het natuurlijk niet tegen mij was", vervolgt de Belg. "Maar ik snap wel dat het voor hem een ambetante sfeer was."

Adrie van der Poel bekijkt de fietsen van Niels Albert en Lars Boom uit 2009 en ziet dat het goed is.

Albert: "Het is nooit fijn om uitgejouwd te worden. Ik ben in mijn carrière ook een paar keer uitgejouwd. De concurrentie moet tijdens dat uur zijn. Daarna mag je teleurgesteld zijn, maar moet je ook weer naast elkaar in de perszaal kunnen zitten."

Boom: "Er wordt altijd wat van gemaakt. Het is niet anders. Ik werd de vrijdag voor het WK een beetje ziek en Niels was gewoon top. Dat maakte het verschil."

Zilveren Zdenek: 'Boegeroep en bier, maar viel mee'

Maar wacht eens even. Er was nóg een buitenlander die dag die hoge ogen gooide: Zdenek Stybar, de koning van het WK in Hoogerheide.

"Bij een WK willen mensen hun landgenoot zien winnen. Het zijn ook niet alleen de Vlamingen, zeker niet. In 2009, toen ik tweede werd in Hoogerheide, reed ik al ver achter Albert. En in 2014 toen ik wereldkampioen werd, was er misschien wat boegeroep."

"Wel herinner ik me nog een WK, waarin ik met Sven Nys voorop reed en in de laatste ronde een beker bier over me heen kreeg. Maar al met al viel het best mee."

Inmiddels 37 jaar en niet meer zo vinnig als vroeger had hij graag voor de derde keer willen meedoen in Hoogerheide. Maar we bellen hem in Saudi-Arabië, waar hij met zijn nieuwe ploeg Jayco-AlUla de Saudi Tour reed.

"Ik had ook graag meegedaan in Hoogerheide. Maar ik besefte dat ik op een goede dag ergens tussen tien en vijftien zou eindigen. En dat is het me niet waard om zo laat aan het wegseizoen te beginnen. Volgend jaar, als het WK in Tábor is, wil ik er zeker bij zijn."

'Boom bedankte me voor 2009'

Thijs Al kijkt ook, maar dan als commentator en analist voor de NOS. "Ik heb zeker spijt gehad, dat ik die dag niet voor mijn eigen kans heb kunnen gaan. Het podium was waarschijnlijk te hoog gegrepen, maar ik zou mijn beste uitslag op een WK hebben gereden. Dat heeft wel pijn gedaan."

"We hebben het er na dat WK nooit meer over gehad", vervolgt Al. "Zal ik je eens wat vertellen? Lars kwam net naar me toe. Hij vertelde dat hij de beelden van 2009 voor het eerst had teruggekeken. En hij bedankte me alsnog voor het werk dat ik voor hem had gedaan. 'Je was echt goed, hè' zei Lars. Daar koop ik nu niks meer voor, maar het voelde goed."

Thijs Al verkende voor de NOS het parcours in Hoogerheide en wees aan waar de kansen liggen voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Waar kunnen Wout en Mathieu elkaar pijn doen op WK-parcours in Hoogerheide?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl