Nigel Sean maakt nummer over mbo-stereotypes
NOS Nieuws

Muzikant Nigel Sean brengt in nieuw nummer een ode aan het mbo

  • Sumeyye Ersoy

  • Sumeyye Ersoy

"Er is geen hoog er is geen laag, we zijn gelijk dus doe normaal" en "Zonder ons kan jij niet leven, je weet niet waar je over praat." Dit zijn fragmenten uit het nummer Ode aan het mbo van muzikant Nigel Sean. Daarmee wil Sean, zelf oud mbo'er, het stigma van deze groep studenten doorbreken. "Ik hoop dat ik hiermee kan laten zien dat mbo-studenten net zo belangrijk zijn", vertelt hij aan NOS Stories.

En dat lijkt aan te slaan. De TikTok-video's waarin hij delen van zijn nummer deelt haalden de afgelopen dagen bij elkaar tegen de miljoen views en duizenden mensen plaatsen voornamelijk positieve reacties. Zo schrijft iemand: "Dit is zo'n fantastisch eerbetoon aan mensen die keihard werken" en iemand anders: "Had ik dit maar eerder gezien".

De behoefte aan aandacht voor dit onderwijs komt niet uit het niets. Uit onderzoek van het RIVM en Amsterdam UMC bleek vorig zomer dat mbo-studenten het gevoel hebben dat ze niet gezien of gehoord worden. "We worden toch vaak als de domme doelgroep gezien die alleen maar wat met zijn handen kan", zei een mbo-student toen.

Nigel kwam op het idee het nummer te maken nadat hij meerdere sketches op sociale media was tegengekomen over mbo'ers die als minderwaardig worden gezien. "Samen met een vriend hebben we toen besloten er werk van te maken. Het mbo doet ertoe. Er zijn enorme tekorten en in sommige sectoren verdien je zelfs meer dan een hbo'er zou kunnen."

Artiest Nigel Sean gaat viral met nummer over mbo-stereotypes

Het nummer gaf Ivar Noordhoek, een 19 jarige mbo-student mediamanagement, een 'trots gevoel'. Ook hij ziet op TikTok vaak sketches voorbijkomen over studietypes. "Je moet denken aan sketches waarbij ze een universitaire, een hbo- en een mbo-student alle drie laten reageren op bijvoorbeeld iets als lesuitval. In die filmpjes is de mbo'er altijd dom".

Hij vindt dit soort video's pijnlijk. "Het is waarschijnlijk bedoeld als grapje, maar onbewust werkt het wel stigmatiserend." Noordhoek zit vanwege zijn eigen ervaringen in het bestuur van JOB, de landelijke studentenraad voor mbo'ers. Zo probeert hij zich in te zetten voor meer acceptatie.

Verkeerde focus

Maar dat is lastig, benadrukken zowel Nigel als Ivar, want de vooroordelen zitten diep geworteld in de samenleving. De focus ligt volgens Nigel Sean te veel op het moeten doorgroeien. "Het is er zo met de paplepel ingegoten: hoe hoger het niveau dat je doet, hoe meer je ertoe doet in de wereld. Dat is gewoon onzin en daar moeten we van af. Er is niets mis met genoegen nemen met wat je kunt en daar je brood mee verdienen."

Noordhoek: "Eigenlijk begint het al bij de middelbare school, als het vmbo steeds vaker op een andere locatie zit dan havo en vwo. Dan kom je elkaar eigenlijk nooit tegen. Dat moet veranderen." Sean heeft veel vertrouwen in de nieuwe generatie: "Vroeger werd je sneller gepest. Maar jongeren in 2023 doen gelukkig veel sneller hun bek open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl