Een muurschildering van de paus in Juba, Zuid-Sudan
NOS Nieuws

27 doden in Zuid-Sudan voorafgaand aan bezoek paus

In Zuid-Sudan zijn 27 mensen om het leven gekomen door een conflict tussen veehoeders en dorpelingen. Het geweld brak uit vlak voor een gepland bezoek van paus Franciscus aan het land.

Nadat strijders van een rebellengroep zes mensen uit een herdersgemeenschap hadden gedood, namen herders donderdag wraak door 21 burgers in een nabijgelegen gebied te vermoorden, onder wie vijf kinderen en een zwangere vrouw, meldt persbureau Reuters.

De aartsbisschop van Canterbury, die de paus vergezelt in zijn reis naar Zuid-Sudan, zei op Twitter geschokt te zijn door de moorden. "Het is een verhaal dat we te vaak horen in Zuid-Sudan. Ik roep opnieuw op tot een andere manier: dat Zuid-Sudan samenkomt voor een rechtvaardige vrede."

Het bezoek van de paus staat in het teken van het weer op gang brengen van het vredesproces in het land. Zuid-Sudan wordt al jarenlang verscheurd door oorlog en geweld. Het Vaticaan probeert de strijdende partijen in het land tot elkaar te brengen om een einde te maken aan de deels etnische conflicten. Dat resulteerde tot een bezoek in 2019 van president Salva Kiir en de toenmalige rebellenleider Riek Machar aan het Vaticaan.

Een jaar daarvoor werd na een jarenlange burgeroorlog door deze leiders een wankel vredesakkoord gesloten. Tijdens de ontmoeting in het Vaticaan smeekte paus Franciscus hun om de vrede in stand te houden door hun schoenen te kussen. Ondanks het vredesakkoord wordt Zuid-Sudan nog altijd geplaagd door oorlogsgeweld en voedselschaarste.

Een miljoen aanwezigen

Afrika is samen met Azië erg belangrijk voor de Rooms-Katholieke Kerk. In het sterk geseculariseerde westen van de wereld neemt het aantal katholieken al jaren gestaag af, maar in Afrika en Azië groeit de kerk met miljoenen mensen per jaar.

De paus bezocht Democratische Republiek Congo voor zijn reis naar Zuid-Sudan. Dat land is met 45 miljoen leden het meest katholieke land van Afrika. In de hoofdstad Kinshasa hield hij een van zijn grootste missen ooit, met naar schatting een miljoen aanwezigen, meldt de BBC.

De paus werd door een mensenmassa onthaald in het Martyrs Stadion in de Congolese hoofdstad:

Duizenden Congolezen verwelkomen paus Franciscus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl