Cambuur-coach Ultee grijpt na opmerkelijk penaltyplot naast wraak op Fortuna

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Fortuna Sittard

Lang was Sjors Ultee met SC Cambuur op weg naar een zege op zijn oude club Fortuna Sittard, maar een kwartier voor tijd leverde een opmerkelijke penaltywending de Limburgse gelijkmaker op.

Daarna ging het helemaal mis voor de thuisploeg en werd Cambuur een late strafschop onthouden. Fortuna won met 2-1.

Op 20 augustus vorig jaar won Cambuur nog met 1-4 bij Fortuna. Twee dagen later werd Ultee ontslagen als trainer van de Limburgse club. Sinds het ontslag van Ultee steeg Fortuna onder leiding van de Spanjaard Julio Velázquez van plek zeventien naar plek twaalf in de eredivisie.

De zege op mededegradatiekandidaat FC Groningen van afgelopen week (0-1) had Cambuur vertrouwen gegeven en ook tegen Fortuna ging het lang de Friese kant op. Nadat een kopgoal van Iñigo Córdoba vanwege buitenspel was afgekeurd, kwam Cambuur op voorsprong.

Cambuur op voorsprong

Volgend op een fraaie rush van aanvoerder Alex Bangura, zette Daniël van Kaam voor en schoot Mees Hoedemakers binnen. Tot de 75ste minuut leek Hoedemakers, die in de tweede helft geblesseerd uitviel, de matchwinner te worden.

Kijk hieronder naar de reactie van Sjors Ultee.

Cambuur-trainer Ultee over ingrijpen VAR: 'Cruciale beslissing'

Toen Burak Yilmaz neerging in het Cambuur-strafschopgebied wuifde scheidsrechter Jeroen Manschot de Limburgse roep om een strafschop weg. Een minuut later legde de arbiter de bal wel op de stip voor Cambuur na een vermeende overtreding van Rodrigo Guth op Mitchel Paulissen. Bovendien gaf hij de Fortuna-verdediger rood.

VAR grijpt in, strafschop Fortuna

Het leek de bevrijding voor Cambuur, maar de VAR greep in. Cambuur-verdediger Doke Schmidt had wel degelijk een overtreding begaan op Yilmaz en dat zag ook Manschot op de beelden aan de zijkant. Het werd een strafschop voor Fortuna en geen rood voor Guth.

Burak Yilmaz viert zijn goal

Een strafschop nemen, kan je wel aan Yilmaz overlaten. De 37-jarige Turk schoot precies in de hoek, hoewel keeper Robbin Ruiter er nog dichtbij zat. Het was de vierde strafschop in vier opeenvolgende duels van Fortuna. Vier keer schoot Yilmaz raak. In totaal benutte de Turk al zes strafschoppen dit seizoen.

De Friese druiven werden nog zuurder: op aangeven van Tijjani Noslin tikte Córdoba de 1-2 binnen. Daarna werd een goal van Fortuna-invaller Thomas Buitink afgekeurd en raakte Yilmaz de lat.

Cambuur bleef hopen en in blessuretijd leek de beloning te komen. Nadat Cambuur-invaller Remco Balk was geraakt door Fortuna-keeper Ivor Pandur gaf Manschot opnieuw een strafschop. Opnieuw riep de VAR de scheidsrechter echter naar de kant en opnieuw herriep de arbiter zijn beslissing. Geen strafschop, geen gelijkspel voor Ultee.