Nationale Herdenking Holocaust: 'Ik heb nooit geleerd wat vertrouwen is'
Bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark in Amsterdam is de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking gehouden. Voor het eerst sinds drie jaar was er weer publiek aanwezig bij de herdenking, georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité.
Herdacht werd dat het vernietigingskamp Auschwitz 78 jaar geleden werd bevrijd.
Eén van de sprekers bij het monument was Holocaustoverlevende Joop van der Starre.
Hij vertelde dat na de bevrijding de oorlog nog diepe sporen naliet:
"De oorlog is afgelopen, maar de gevolgen zijn groot. Het is moeilijk mensen toe te laten. Vrienden maken is moeilijk, want dat vraagt om vertrouwen. Ik heb nooit geleerd wat vertrouwen is", zei Van der Starre.
Hij zei dat hij de uitnodiging om zijn verhaal te doen uiteindelijk had aangenomen uit respect voor zijn vermoorde familieleden. "De hoop dat deze ballast bagage wordt, heb ik al lang geleden opgegeven. Iemand vertelde me ooit dat een oorlogstrauma tot de vijfde generatie doorgegeven wordt. Nu zijn we inmiddels bij de derde generatie. Ik hoop dat mijn ballast voor mijn kleinzonen bagage is geworden."
De oudste kleinzoon van Van der Starre, Boaz Blokhuis, vertelde over de gevolgen van de oorlog voor hem persoonlijk. Blokhuis bezocht in september de vernietigingskampen in Polen. Hij las daar de namen van zijn vermoorde familieleden voor.
"Ik sta hier met hetzelfde gevoel nadat ik de namen uitsprak van mijn familieleden. Omdat met woorden niet uit te spreken is wat ik in de ogen van mijn opa zie", zei Blokhuis.
"Ik snap waarom opa zwijgt als het over oorlog gaat, en dat mijn ouders alleen strikte feiten vertelden over de Holocaust. Toch is het belangrijk om te praten. Ik hoop dat de stilte gedempt kan worden en hen te eren en een stem te geven die is stilgevallen."
Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, en burgemeester Halsema van Amsterdam pleiten voor meer voorlichting. Grishaver wil dat lessen over de Holocaust op middelbare scholen verplicht worden gesteld.
"Wanneer medemenselijkheid verdwijnt, verschijnen alweer de pogroms. Dat nooit meer", zei Grishaver, die zei de afgelopen jaren somberder te zijn geworden door toenemende Jodenhaat en racisme.
"Onze toekomst rust op onze geschiedenis, die van Nederland en van Amsterdam", zei Halsema. "Met het besef dat we geschiedenis delen en dat grote onvergeeflijke fouten zijn gemaakt, bouwen we aan de toekomst van een vrij land. Waar we antisemitisme herkennen en waarheid van leugens weten te onderscheiden. Zodat 6 miljoen joden, waarvan ongeveer 60.000 uit Amsterdam, nooit worden vergeten."