Hockeymannen verliezen na shoot-outs van België en grijpen naast WK-finale

Hockeymannen ten onder in halve finale na shoot-outs tegen België

De Nederlandse hockeymannen zijn er niet in geslaagd om net als in 2018 de finale van het WK te halen. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee verloor in het Indiase Bhubaneswar in de halve finale na shoot-outs van België: 3-2.

De stand na de reguliere speeltijd was 2-2. Jip Janssen zette Nederland twee keer op voorsprong, maar telkens kwamen de Belgen terug. Eerst via Tom Boon en later dankzij Nicolas De Kerpel.

Oranje verzuimde daarmee om revanche te nemen voor de verloren WK-finale uit 2018, toen België voor het eerst wereldkampioen werd.

Duel traag op gang

Het eerste kwart kwam traag op gang en het duurde lang voor er een gevaarlijk moment in een van de cirkels te noteren was. Na een mislukte eerste strafcorner was het na een perfecte tweede poging wel raak: Janssen pushte hard binnen.

Die treffer gaf Oranje vleugels en in het begin van het tweede kwart kon doelman Vincent Vanasch maar net voorkomen dat Tjep Hoedemakers er van dichtbij 2-0 van maakte. De enige corner van de Belgen, kort voor de rust, leverde de gelijkmaker op van Boon.

Hockey

België, ook olympisch kampioen, kwam in het begin van de tweede helft goed weg toen Thijs van Dam na een lange bal van Jorrit Croon alleen voor Vanasch verscheen. Die keerde diens uithaal met de handschoen.

Oranje kon opgelucht ademhalen bij een inzet van John-John Dohmen, die dankzij Teun Beins en de paal naast ging.

Even later was het aan de andere kant wel raak, en weer was het Janssen die een corner verzilverde. Pirmin Blaak stopte twee schoten van Felix Denayer en een strafcorner van Boon, maar op de geweldige uithaal van De Kerpel was hij kansloos.

Wel stopte Blaak een strafbal van Boon. Het bleef 2-2 en dus moesten shoot-outs de beslissing brengen. Daarin misten Van Dam, Terrance Pieters en Seve van Ass.

Pirmin Blaak

België speelt in eindstrijd tegen Duitsland, dat voor het eerst sinds 2010 in de finale staat. De Duitsers toonden in de andere halve finale tegen Australië andermaal een sterk staaltje veerkracht.

Duitsland wist net als in de kwartfinale tegen Engeland terug te komen van een achterstand (0-2). Ze versloegen de Australiërs uiteindelijk met 4-3 dankzij een treffer van Niklas Wellen, die vijf seconden voor tijd scoorde.