Indiase fans met een gesigneerd shirt van het Nederlands team
NOS Sport

Ook WK hockey is controversieel, al krijgt de kijker daar weinig van mee

  • Philip Kooke

    Is in Indian als commentator WK hockey

  • Philip Kooke

    Is in Indian als commentator WK hockey

De vroege uitschakeling van India is een sportieve ramp voor het gastland bij het WK hockey. Maar de deelstaat Odisha is door dit toernooi toch maar op de kaart gezet. Het duurste WK ooit is - net als het WK voetbal in Qatar dat was - wel degelijk controversieel, ook al krijgen de kijkers daar weinig van mee.

Wie na een WK-wedstrijd in Bhubaneswar wordt verkozen tot 'Man of the Match' moet lang wachten tot hij de prijs overhandigd krijgt. De lijst van sponsors die steeds maar weer bedankt moet worden is lang.

125 miljoen euro

Niet vreemd. Twee maanden geleden bevestigde de minister van sport dat Odisha maar liefst 11 biljoen rupees, bijna 125 miljoen euro, heeft uitgegeven aan het WK. Voor hockeybegrippen een ongeëvenaard bedrag: zestien keer zoveel als voor het WK in 2018 werd uitgegeven, zo valt hier te lezen.

Als de naam Tata Steel als een van de laatste genereuze geldschieters wordt omgeroepen, mag een minister van milieu van de deelstaat de prijs zwijgend overhandigen.

Voor de tweede keer op rij wordt de WK-finale gespeeld in de Indiase deelstaat Odisha. De hoofdstad Bhubaneswar heeft ruim een miljoen inwoners, maar behoort daarmee niet tot de vijftig grootste steden van India.

En ook al is het de achtste deelstaat in grootte van India, de overheid ziet hockey als investering om Odisha te ontwikkelen. Een Indiase topspeler die nu internationaal wil doorbreken, moet in Odisha zijn. In de grote, vermaarde hockeystadions in New Delhi, Uttar Pradesh of Punjab zijn geen grote toernooien meer. Tegen het geld uit Odisha is geen concurrentie mogelijk.

Een indrukwekkend stadion in Rourkela met 20.000 stoeltjes bouwen voor, infrastructuur meegerekend, meer dan 20 miljoen euro? De deelstaatregering doet het. In het stadion in Bhubaneswar gaat het bericht rond dat alleen al de openingsceremonie 2,5 miljoen euro heeft gekost.

De bondscoaches van Nederland en België, Jeroen Delmee en Michel van den Heuvel, blikken vooruit op de halve finale.

Winnen hockeyers op WK eindelijk weer van België? 'Nu moet het gebeuren'

De deelstaat leeft van mijnbouw en de staalindustrie. Bezoekers hier worden naar tempels verwezen als attractie. Met hockey als gereedschap wil Odisha het toerisme op gang brengen. Het motto van de deelstaat luidt niet voor niets: 'Odisha, India's best kept secret'.

In de stadions lijkt het een groot hockeyfeest. De wedstrijden zijn officieel uitverkocht. Zelfs na de ogenschijnlijk catastrofale uitschakeling van India haken de supporters niet massaal af. Ook al zijn de kaartjes betaalbaar gehouden, het is voor de meeste mensen een kapitaal. Een gemiddelde mijnwerker in deze regio verdient naar verluidt 4 à 5 euro per dag. En de camera registreert hun blije gezichten.

Dat is de ene kant van het verhaal.

De andere kant van het verhaal

Voor de andere kant is in het hockeystadion geen plek. Maar in 'de grootste democratie ter wereld' is er felle oppositie tegen de besteding van de hockeymiljoenen. Naast de WK-stadions zijn er in de afgelopen jaren nog zestien nieuwe velden aangelegd in Odisha. Vrijwel iedere plaats heeft een eigen team. En dat zijn er in Odisha ongeveer 600. Een hockeystick is in deze regio een populair bruids- of relatiegeschenk.

Maar in vele lokale kranten waren eveneens de verhalen te lezen van arbeiders die menen dat dit geld beter besteed kan worden aan menselijke basisbehoeften. Waarom gaat er geld uit de sociale welzijnsfondsen van de mijnwerkers naar het hockey? Zijn er geen andere noden dan, zoals de Mining Corporation doet, de slogan 'Promoting hockey with heart' te voeren, met als hashtag mininghappiness? Moeten al die miljoenen niet gaan naar banen, de zorg, of onderwijs?

De Nederlandse hockeyers op het veld tijdens het WK hockey

Ook straatverkopers protesteerden, onder de vlag van All Odisha Roadside Vendors Association. Er zouden duizenden zijn 'weggebulldozerd' om plaats te maken voor de stadions. Politici van de oppositiepartijen hebben stevige kritiek: armoedebestrijding, huisvesting, sanitaire voorzieningen, daar hebben de mensen in Odisha toch meer aan dan een WK hockey?

Deze argumenten worden veelal weggezet als 'negatief'. Over de hele wereld is Odisha nu toch bekend vanwege het hockey? Is dat dan niet mooi? Nou dan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl