Door de hoge energieprijzen wordt er vaker uit het bos mee naar huis genomen

'Kinderwagens en rugzakken vol hout door stijgende energieprijzen'

Sinds de energieprijzen zijn gestegen verdwijnt er in het hele land steeds meer hout uit de bossen. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht die onder meer de zogenoemde groene boa's aanstuurt, de buitengewone opsporingsambtenaren belast met toezicht en handhaving van natuurwetgeving.

"We zien mensen die rugzakken en kinderwagens volpakken met houtblokken. En als je dat een paar keer per week doet, heb je zo een kuub hout liggen", aldus voorzitter Rolf Overdiep.

Het gaat vooral om hout dat direct de kachel in kan. Het hout is opgekocht en al gehakt en gekliefd en ligt op stapels te wachten tot de eigenaar het ophaalt. "Maar dan is het al weg. Mensen komen soms zelfs met een aanhanger naar een bos of landgoed om het weg te halen. Het is gewoon diefstal."

Overdiep wijt de toename van de houtdiefstal aan de energiecrisis. Die beïnvloedt ook de houtprijs: die is inmiddels gestegen van zo'n 75 euro naar 300 tot 400 euro per kuub. "Het is gewoon heel lucratief om het weg te halen."

Een bult hout

Ook in Drenthe zien ze dat er meer hout uit de bossen wordt meegenomen. Beheerder Joop Hellinga van stichting Het Drentse Landschap kan zich er flink kwaad over maken.

"Onlangs is hier een paar kuub eikenhout gejat, met waarschijnlijk een grote trekker. Die heeft hier die bult hout opgepakt en is ermee weggereden", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het ging niet om een paar dode stammetjes, maar om dikke gezaagde eikenstammen. Maar ook omgewaaid hout of dood hout wordt steeds vaker meegenomen.

Het heeft ineens pootjes gekregen.

Loek Hendrikx, Het Limburgs Landschap

Dezelfde waarneming heeft Loek Hendrikx van het Limburgs Landschap. In Zuid-Limburg is omgewaaid hout vaak snel verdwenen, zegt hij. "Het heeft ineens pootjes gekregen."

Ook gezaagd hout verdwijnt vaker dan in voorgaande jaren, met name hout dat naast een fietspad of weg ligt en dus goed toegankelijk is. Daarnaast wordt ook in Midden-Limburg meer illegale houtkap gemeld, zegt Hendrikx.

Bij Het Geldersch Landschap zien ze dat iets vaker "hanteerbaar hout" wordt meegenomen uit de bossen. Maar niet in zo'n mate dat er alarm moet worden geslagen, zegt een woordvoerder.

Natuurorganisatie Staatsbosbeheer ziet ook geen reden de alarmbel te luiden. "In de winter neemt het aantal mensen dat hout meeneemt uit de bossen altijd iets toe en we zitten nu op een niveau dat vergelijkbaar is met eerdere jaren", zegt woordvoerder Imke Boerma.

Volgens de Drentse natuurbeheerder Hellinga is het lastig om de dieven op te sporen. "We gaan nu meer camera's ophangen, want trekkers hebben inmiddels ook een kenteken. Ik heb gehoord dat ze in Duitsland al zijn begonnen met het verstoppen van track-and-trace-chips in het hout, zodat ze de dief kunnen volgen en in de kraag vatten."

Heterdaad

Daar ziet Rolf Overdiep van de groene boa's ook wel iets in, maar de organisatie is daar nu nog niet actief mee bezig. Vooralsnog wordt vooral ingezet op meer surveillance, met name in de nachtelijke uren. Dat heeft als voordeel dat je andere vergrijpen ook meteen meepakt, zegt hij.

"We zijn nu regelmatig urenlang in het bos, dus die stropers of aanhangers vol met steengruis en kapotte toiletpotten die gedumpt worden, pak je dan ook mee."

Maar het beste werkt het om te posten bij de ingangen van landgoederen waar bewerkt hout ligt. Dan worden de houtdieven ter plaatse aanhouden. "Dan heb je een heterdaad en kun je ook meteen de voertuigen en aanhangers in beslag nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl