Hockeyers in kwartfinales WK pas na rust langs 'listige' Zuid-Koreanen

Hockeyers rekenen in kwartfinales WK na rust af met Zuid-Korea: 5-1

De Nederlandse hockeymannen zijn nog twee zeges verwijderd van de wereldtitel. In het Indiase Bhubaneshwar versloeg Oranje woensdagmiddag in de kwartfinales van het WK vrij eenvoudig Zuid-Korea met 5-1.

Koen Bijen maakte twee treffers voor het Nederlands team. In een met name voor rust op en neer golvende wedstrijd hield Nederland uiteindelijk zonder al te veel moeite stand.

België volgende tegenstander

In de halve finales treft Nederland vrijdagmiddag (14.30 uur Nederlandse tijd) België, dat Nieuw-Zeeland versloeg. Regerend wereldkampioen België wordt de eerste echte serieuze tegenstander dit WK van Oranje.

Toch voelt dat voor Justen Blok niet helemaal zo. "Wat mij betreft is het allang begonnen en zijn we op de goede weg." Doelpuntenmaker Bijen kijkt uit naar het duel met de Belgen. "De druk ligt bij hun. Laat maar komen."

Bekijk hieronder de reacties van doelpuntenmakers Bijen en Blok:

Na drie wedstrijden zonder tegengoal voor Oranje konden de Koreanen wel een keer scoren, tegen het eind van het duel. De eerste tegengoal voor het Nederlands team dit WK. Op dat moment had Oranje al een comfortabele 4-0 voorsprong. Op basis van de eerste twee kwarten was die ruime voorsprong niet vanzelfsprekend.

In de opwindende openingsminuten doken de Zuid-Koreanen bijvoorbeeld met drie man op in de Nederlandse cirkel na een slordigheid van Tijmen Reyenga. Ze kregen strafcorners en oogden scherp. Het spel golfde op en neer. Met kansen over en weer, zoals een bal die voorlangs scheerde van Floris Wortelboer. In een moordend tempo ook. Maar nog zonder doelpunten.

Oranje moest beducht zijn op de snelle Koreaanse counters en leek daardoor iets angstiger te beginnen aan het tweede kwart. Oranje kwam goed weg toen De Vilder zijn stick nog net tegen een strakke Koreaanse pass kon zetten.

Bijen scoort twee keer

Drie minuten voor rust kwam pas wat verlossing, toen Thierry Brinkman over de hele achterlijn dribbelde tot voor het Koreaanse doel, en Bijen de bal alleen maar binnen hoefde te prikken: 1-0.

Vlak daarna was het nog even schrikken toen scheidsrechter Ben Göntgen de bal na een strafcorner via een Nederlands been vol in het gezicht kreeg. Bebloed moest hij naar de kant en werd vervangen door de reserve-arbiter.

• ANP
    Oranje viert een doelpunt tegen Zuid-Korea
  • ANP
    De scheidsrechter wordt afgevoerd met een bebloed hoofd

Vanaf kwart drie moest er een tandje bij, zei bondscoach Jeroen Delmee in de rust bij een snel perspraatje. Zijn mannen bleken te hebben geluisterd. Want al na twee minuten reageerde Bijen alert in de rebound na een gestopte strafcorner van Jip Janssen.

Toen even later ook de 3-0 viel, leek het duel wel beslist. Janssen gooide de bal knap de cirkel in, naar de vrijstaande Justen Blok, die de harde pass zo het doel in kaatste. Toch kwamen de Koreanen nog even. Vlak voor het einde van kwart drie moest Blaak, die tot dan toe in het kwart weinig te doen had, plots serieus optreden na een snoeiharde push vanuit een strafcorner. Na Blaaks touché belandde de bal op de lat.

Toen de vierde Nederlandse goal vervolgens alsnog viel, na een aangeraakte inzet van Steijn van Heijningen, nam Oranje wat gas terug. Korea leek weer wat op te leven en zette aan. Het leverde een op basis van de eerste kwarten verdiende goal op. Maar toen Teun Beins de 5-1 binnenschoot was het echt gedaan.

Eerste serieuze tegenstander

Nederland boekte de 21ste zege onder Delmee, onder wie Oranje overigens pas drie keer verloor. Vier jaar geleden troffen Nederland en België elkaar in de WK-finale, waarin de Belgen destijds wonnen na shoot-outs. Vrijdag krijgt Oranje een kans op revanche.