Heerenveen laat langs zorgenkind Groningen in Derby van het Noorden

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - FC Groningen

De Derby van het Noorden leek lange tijd op een gelijkspel uit te draaien, maar het venijn zat in de staart. Door twee late treffers klopte sc Heerenveen het geplaagde FC Groningen, met 3-1.

De komende duels, met sc Cambuur en FC Volendam, lijken bepalend te worden voor Groningen de rest van het seizoen. Heerenveen schurkt daarentegen na de zege tegen de subtop aan.

Snelle goal

Groningen, dat op 23 oktober voor het laatst won in de eredivisie, begon met nieuwelingen Mads Bech Sørensen en Johan Hove, maar kreeg na vijf minuten spelen alweer een klap te verwerken.

Verdediger Thijmen Blokzijl stond na een lange bal van Heerenveen-doelman Andries Noppert plots één op één achterin met Amin Sarr, maakte vervolgens een inschattingsfout en zag keeper Michael Verrips te laat uit zijn doel komen. Sarr profiteerde en schoof de 1-0 binnen.

Bekijk hieronder reacties van trainers Dennis van der Ree en Kees van Wonderen én Heerenveen-aanvaller Amin Sarr.

Van der Ree ziet lichtpuntjes: 'We hebben er een wedstrijd van kunnen maken'

De thuisploeg verzuimde na de openingstreffer door te drukken. Alleen de teruggekeerde Pelle van Amersfoort kwam dicht bij een goal, maar zijn poging smoorde in het zestienmetergebied.

Gelijkmaker Groningen

Groningen, in een 5-3-2-systeem opererend, liet tegen het einde van de eerste helft eindelijk van zich horen. Hove schoot via Joost van Aken over. Even later maakte Florian Krüger toch gelijk, nadat de bal met enig fortuin voor zijn voeten was beland.

Een flinke opsteker voor de tussentijds ingestapte trainer Dennis van der Ree, die zijn ploeg eerder deze maand in de beker uitgeschakeld zag worden door de amateurs van Spakenburg.

Krüger passeert Noppert en maakt de gelijkmaker

De 1-1 vieren met de meegereisde fans zat er niet in, want de aanhangers van Groningen bleven middels een boycot weg uit Heerenveen. Zij waren het oneens met het besluit dat er wegens veiligheidsoverwegingen slechts 600 kaarten beschikbaar waren gesteld.

Na rust golfde het spel op en neer, met meer opwinding voor beide doelen. Zo moest Noppert handelend optreden bij een knal van Tomas Suslov en was Van Amersfoort andermaal dicht bij succes.

Drie keer scheepsrecht

Het was uiteindelijk drie keer scheepsrecht voor de aanvallende middenvelder, want Van Amersfoort kopte in de slotfase een corner tegen de touwen. Sarr bepaalde amper een minuut later de eindstand, waardoor de zorgen van Groningen alleen maar toenemen.