NOS Nieuws

Vijf nieuwe meldingen bij politie voor online afpersingszaak

De politie heeft vijf nieuwe meldingen ontvangen vanwege de online misbruikzaak waarvoor een 24-jarige man vastzit, meldt het OM. Onderzocht wordt of de nieuwe meldingen in verband kunnen worden gebracht met deze verdachte.

Gisteren werd bekend dat de 24-jarige Gianni de W. wordt verdacht van het afpersen van meer dan honderd meisjes. Het Openbaar Ministerie sprak van "een van de grootste onderzoeken in Nederland ooit".

Op De W.'s computer werden 150 mappen met verschillende meisjesnamen gevonden, met daarin soms wel duizenden foto's van het slachtoffer. Hij dreigde de foto's online te zetten als ze niet nóg meer beeldmateriaal naar hem zouden sturen. Dat heeft hij in enkele gevallen ook gedaan.

Onderzoek duurt nog lang

Het onderzoeksteam bestaat uit tien rechercheurs, meldt het OM. Verwacht wordt dat het onderzoek nog lang gaat duren. Alle submapjes, met dus soms wel duizenden afbeeldingen van een slachtoffer, moeten worden gecontroleerd en de identiteit van het slachtoffer moet worden achterhaald. Vervolgens moet er contact gezocht worden met het slachtoffer.

Van enkele tientallen slachtoffers is de identiteit achterhaald. Inmiddels is er door acht meisjes aangifte gedaan tegen de man, maar de verwachting van politie en OM is dat dit aantal nog sterk zal oplopen.

Het OM kan daarom nog niet zeggen hoeveel tijd er nodig is voor het totale onderzoek. Pas daarna wordt duidelijk hoe de aanklacht tegen de verdachte precies zal luiden en hoeveel slachtoffers er uiteindelijk meegenomen zullen worden in deze zaak.

Verdachte zit vast

De W. legde online contact met de slachtoffers en begon een gesprek, waarin hij geld aanbood voor het sturen van een (naakt)foto. Hij gebruikte valse namen, waaronder Bryan.snapx, Bryansnelgeld en andere varianten met daarin de alias Bryan. De politie vraagt slachtoffers die zich herkennen in de gebruikersnaam en werkwijze van de verdachte contact op te nemen.

De slachtoffers die zich gemeld hebben zijn veelal minderjarig en wonen door het hele land. Het onderzoek begon met een aangifte van een meisje uit Noord-Holland dat 15 was toen ze werd afgeperst. De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld. De volgende pro-formazitting staat gepland op 11 april.

De verdachte is op 11 oktober aangehouden en zit nog steeds vast. Hij blijft ook de komende drie maanden vastzitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl