Minister Pistorius spreekt de pers toe op de luchtmachtbasis Ramstein
NOS NieuwsAangepast

Duitse minister: in bredere kring twijfel over tanks Oekraïne, zo snel mogelijk besluit

Er is nog geen overeenstemming over de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Pistorius laten weten op de topconferentie in Ramstein. "Dat er brede consensus binnen de coalitie zou zijn, is niet waar. Er zijn meer landen met twijfels."

De beslissing over levering van gevechtstanks wordt zo snel mogelijk genomen, zei Pistorius, die pas één dag minister is en meteen deze kwestie op zijn bord krijgt. Ondertussen vinden er wel voorbereidingen plaats "voor het geval dat".

Pistorius bestreed dat Duitsland in zijn eentje de levering tegenhoudt:

Duitse defensieminister: 'Het idee dat Duitsland levering van tanks blokkeert klopt niet'

Op de topconferentie in Ramstein zijn vandaag vijftig ministers van Defensie en hoge militairen aanwezig om verdere militaire steun aan Oekraïne te bespreken. De Amerikaanse minister van Defensie Austin liet in zijn openingstoespraak opnieuw weten Oekraïne te steunen zolang dat nodig is. Hij benadrukte ook het belang van deze bijeenkomst.

"Rusland hergroepeert zich op dit moment en maakt zich klaar voor nieuwe aanvallen. Ze hebben het moeilijk en wij kunnen niet verslappen nu. Het Kremlin en de geschiedenis kijken mee."

Bekijk hieronder een deel van de openingstoespraak van Lloyd Austin:

Defensieminister Austin (VS): 'Dit is het moment om dieper te gaan'

Het leveren van tanks stond op de conferentie hoog op de agenda. Duitsland is vooralsnog terughoudend om tanks te sturen, vooral uit angst om Rusland te provoceren. De Duitsers produceren de Leopard 2-tanks en moeten daarom toestemming geven voor de levering, ook als andere landen ze willen leveren.

Via een videoverbinding sprak de Oekraïense president Zelensky de aanwezigen toe. Nadat hij alle aanwezige landen uitgebreid had bedankt voor de geleverde steun benadrukte hij het belang van tanks in de oorlog.

"Dankzij jullie hulp zien we resultaten aan het front. Maar om de oorlog te winnen, hebben we tanks nodig. Er is weinig tijd en het ligt in jullie handen of wij de oorlog winnen en Rusland verslaan. Hundreds of thanks to you, but those are not tanks."

Bekijk hier de dringende oproep van president Zelensky:

Zelensky: 100 maal dank, is nog geen 100 tanks'

Duitsland staat onder grote druk om de leveringen goed te keuren. Bondskanselier Scholz zei eerder deze week daartoe bereid te zijn, maar wel onder voorwaarden. De Duitse regering wil Oekraïne steunen en Duitsland is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke wapenleverancier. Toch heeft het land zich erg terughoudend opgesteld, wat mede komt door het Duitse oorlogsverleden en de vrees voor verdere escalatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl