Grieken langs de route van de rouwstoet, onderweg naar het landgoed waar Constantijn II wordt begraven
NOS NieuwsAangepast

Grieken en royals bij afscheid van overleden koning Constantijn II

In Athene hebben duizenden Grieken afscheid genomen van de vorige week overleden Constantijn II, de laatste koning van het land. Ze betuigden hem de laatste eer in de kleine kapel van de kathedraal in de Griekse hoofdstad.

Later op de dag was in die kathedraal de uitvaartdienst, waar leden van Europese koninklijke families bij waren. Onder hen waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

Constantijn II was maar korte tijd koning: hij werd in 1967, na drie jaar op de troon, verbannen uit Griekenland, dat in 1974 officieel een republiek werd. Desondanks bleef Constantijn II zichzelf tot aan zijn dood koning noemen, en zijn kinderen prinsen en prinsessen.

Veel royals die vandaag bij zijn uitvaart waren, zijn familie van de voormalige Griekse koning. Zo was Constantijn II de oom van koning Felipe VI van Spanje en de zwager van de Deense koningin Margrethe II. Ook was hij een achterneef van de Britse koning Charles en de peetvader van prins William. Die waren er vandaag allebei niet bij; het Britse koningshuis werd vertegenwoordigd door prinses Anne.

Zo zag de begrafenis van de op 82-jarige leeftijd overleden Constantijn II eruit:

Europese royals bij uitvaart Constantijn

Constantijn II werd na afloop begraven op het voormalig koninklijke landgoed Tatoi, iets ten noorden van Athene. Ook zijn ouders en voorouders hebben daar hun graf.

Het landgoed is na de verbanning van de Griekse koninklijke familie in verval geraakt, hoewel de afgelopen jaren meermaals pogingen zijn gedaan om het te herstellen.

Twee jaar geleden werd Tatoi nog geteisterd door bosbranden, waarna het zwartgeblakerd en opnieuw verlaten achterbleef. Voor de begrafenis van Constantijn II is het terrein zo veel mogelijk opgeruimd en schoongemaakt en zijn overwoekerde paden weer begaanbaar gemaakt.

Inwoners van Griekenland stonden vanmorgen uren in de rij om de overleden oud-koning de laatste eer te bewijzen. Veel aanwezigen zijn het er niet mee eens dat Constantijn II geen staatsbegrafenis heeft gekregen:

Grieken nemen afscheid van Constantijn II: 'Het verdriet is groot'

De regeerperiode van Constantijn II duurde dus niet lang: hij kwam in 1964 als 23-jarige op de troon, maar moest drie jaar later het veld ruimen. Dat gebeurde in de nasleep van een militaire staatsgreep in Griekenland. Constantijn II beëdigde de nieuwe militaire machthebbers onder grote druk en met zichtbare tegenzin, maar werd verbannen nadat hij korte tijd later een (mislukte) tegencoup had ondernomen.

Constantijn II en zijn familie mochten Griekenland na hun verbanning niet meer in, hoewel de junta de monarchie in het land pas in 1973 afschafte. Toen er een jaar later een einde kwam aan de regering van de militaire machthebbers, hoopte Constantijn II dat hij weer naar Griekenland kon terugkeren.

Republiek

Dat gebeurde echter niet, want volgens de nieuwe regering waren er nog te veel spanningen in het land. Bovendien liet een meerderheid van de Grieken in een nieuw referendum weten geen voorstander te zijn van terugkeer van de monarchie. Constantijn II accepteerde de uitslag van de volksraadpleging en woonde in de periode daarna voornamelijk in Londen.

Het zou nog jaren duren voordat de voormalige koning, die in de jaren 90 ook de Griekse nationaliteit kwijtraakte, weer permanent op zijn geboortegrond zou terugkeren. In 1981 mocht hij een paar uur in Griekenland zijn voor de begrafenis van zijn moeder, maar pas in 2010 ging hij er weer wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl