Oud-koning Constantijn II van Griekenland bij Paleis Noordeinde in 2001
NOS Nieuws

Laatste Griekse koning Constantijn II (82) overleden

De laatste koning van Griekenland, Constantijn II, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat is op de Griekse televisie bekendgemaakt.

Griekenland werd in 1974 een republiek. Constantijn II besteeg in 1964 de troon en had een relatief korte regeerperiode: in 1967 werd hij verbannen na een staatsgreep van conservatieve legerofficieren. Een tegencoup was niet succesvol. Officieel was hij nog tot 1973 koning, maar de koninklijke familie mocht geen voet meer op Griekse bodem zetten.

Constantijn II verbleef daarna lange tijd in Italië en Engeland. Hij had goede banden met de Britse koninklijke familie en was peetoom van kroonprins William. Constantijn II was daarnaast peetoom van de Nederlandse prins Constantijn.

De laatste jaren bracht de oud-koning weer door in Griekenland. "Het maakt mij niet uit of ik staatshoofd ben of de koning van het land of alleen een simpele burger. Het samenzijn met Griekse mensen en in mijn eigen land zijn, betekent het meeste", zei hij al voordat hij definitief terugkeerde.

Gezondheidsproblemen

Constantijn II kampte al een tijd met ernstige gezondheidsproblemen en werd onlangs met ademhalingsproblemen opgenomen in een ziekenhuis in Athene. Zijn vrouw, prinses Anne Marie van Denemarken, en vijf kinderen zijn volgens Griekse media steeds bij hem geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl