John Fogerty in 2017 tijdens een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome
NOS Nieuws

Van Proud Mary tot Bad Moon Rising: John Fogerty bezit eindelijk 'zijn' CCR-muziek

De Amerikaanse rockartiest John Fogerty heeft de muziekrechten van zijn voormalige band Creedence Clearwater Revival (CCR) in handen gekregen. "Na vijftig jaar ben ik eindelijk herenigd met mijn muziek", zegt de 77-jarige Fogerty in een persverklaring.

Fogerty, zanger en gitarist van CCR en schrijver van de meeste nummers, vocht decennialang voor de rechten van zijn muziek. Hij sloot in het midden van de jaren 60, kort na oprichting van wat later CCR zou worden, een deal met het muzieklabel van de gewiekste film- en muziekproducent Saul Zaentz. Later bleek dat het een wurgcontract was.

Fogerty verdiende lange tijd amper aan de royalties van iconische nummers als Bad Moon Rising, Have You Ever Seen The Rain, Proud Mary en Fortunate Son.

Een van de bekendste CCR-nummers is Fortunate Son uit 1969, dat een prominente aanklacht tegen de Vietnamoorlog werd:

Fogerty sprak zich de afgelopen decennia geregeld uit over wat hij zag als het misbruik van zijn muziek voor bijvoorbeeld reclames. Ook leidde het dispuut over de rechten tot een slechte relatie met zijn in 1990 overleden broer Tom, met wie hij CCR oprichtte.

Via tal van rechtszaken probeerde Fogerty de rechten op zijn muziek in bezit te krijgen. Dat is hem nu gelukt door een meerderheidsaandeel te kopen op de CCR-catalogus bij het label dat sinds 2004 eigenaar is van de muziek, Concord Records.

Het is niet duidelijk wat Fogerty heeft betaald voor de rechten. In een persbericht zegt hij dat hij nooit had gedacht ooit zijn muziek nog in handen te krijgen.

Fogerty vierde het kopen van zijn CCR-muziek met taart:

Dat Fogerty de rechten op zijn nummers koopt, gaat in tegen de trend in de muziekwereld. De afgelopen jaren verkochten juist tal van muziekiconen de rechten op hun muziek.

Eind vorig jaar verkocht Justin Bieber bijvoorbeeld voor naar verluidt 200 miljoen dollar zijn muziek aan een investeringsfonds. Artiesten als Bruce Springsteen (500 miljoen dollar), Sting (300 miljoen dollar) en Bob Dylan (200 miljoen dollar) gingen hem voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl