Gert Jan Karsten, trainer van Urk
NOS Voetbal

Scorebord zal Urk-trainer altijd herinneren aan overleden zoon: 'Niet durven kijken'

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever NOS Sport

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever NOS Sport

Het dorp praat al dagen nergens anders over, er zijn extra tribunes in aanbouw en er wordt hardop gedroomd over een stunt en een droomloting in de volgende ronde. Bekervoetbal op het veld van een bescheiden amateurclub heeft altijd iets bijzonders.

Maar de wedstrijd die Urk vanavond speelt in de KNVB-beker is nog veel meer dan dat. Het duel met Katwijk valt het best te omschrijven als beladen en emotioneel.

Beladen is het vooral voor teammanager Klaas Wakker en zijn voormalige teamgenoten uit het kampioensjaar 2000. Nog altijd krijgen ze koude rillingen bij de gedachte aan Katwijk. Daarover zo meer. Eerst de emotionele kant van vanavond.

Afleiding

"Ik heb afgelopen weekend bij een oefenwedstrijd mijn rentree gemaakt op de bank, maar ik heb nog niet naar het scorebord durven kijken", zegt Gert Jan Karsten. Als de 43-jarige coach van Urk praat, doet hij dat met overtuiging, maar zijn stem klinkt plots iets dunner en trilleriger.

"Dat scorebord zal voor mij altijd het bord blijven waarop de foto van Julian stond afgebeeld tijdens de minuut stilte." Julian was de 18-jarige oudste zoon van Karsten. In november overleed hij plotseling.

Karsten liet het voetbal vanzelfsprekend even voor wat het was, al bekeek hij de laatste wedstrijd van 2022 wel vanaf de tribune. Dat bleek niet voor herhaling vatbaar. "Ik werd echt door iedereen aangeklampt om te vragen hoe het met me ging of om me sterkte te wensen. Doe mij dan maar de afleiding van het voetbal."

Klaas Wakker (l) en Gert Jan Karsten

En dus keert hij vanavond weer terug in de dug-out, bij de eerste echte wedstrijd na de winterstop. Uitgerekend tegen Katwijk, de club die al binnen een dag na het overlijden van Julian een groot boeket liet bezorgen bij Karsten. En uitgerekend in de KNVB-beker, als het met misschien wel 4.000 man drukker zal zijn dan het in jaren is geweest op sportcomplex De Vormt.

"Ik durf niet te zeggen hoe dat gaat uitpakken, maar ik vind het in ieder geval fijn dat ik er weer bij ben. En we gaan kijken of we het negatieve sentiment van het scorebord kunnen ombuigen naar iets positiefs. Ik zat te denken aan een uitslag van 12-11 ofzo."

Teammanager Wakker schiet in de lach bij die laatste opmerking. Langzaamaan ziet hij steeds meer de oude bravoure van Karsten terug. Even later merkt die bijvoorbeeld op dat Wakker tijdens de bekerwedstrijd helemaal niet van de partij zal zijn. "Als straf voor wat hij afgelopen weekend heeft uitgespookt," aldus de trainer.

Mooie verhalen

Karsten refereert aan het tweejaarlijkse uitje dat Wakker net achter de rug heeft met de spelers die eind vorige eeuw het eerste team van Urk vormden. "We hebben weer een hoop lol beleefd," erkent Wakker. "De mooie verhalen van vroeger werden met het uur sterker."

Vreugde bij de spelers van Urk

Mooie verhalen zijn er genoeg bij een team dat in die jaren in de top van het Nederlandse amateurvoetbal speelde. Maar na het behalen van het kampioenschap in de toenmalige Hoofdklasse C bleek de landstitel voor zaterdagamateurs net een brug te ver. Het ging mis in een onderlinge strijd met Katwijk.

Wakker: "De manier waarop dat is misgegaan... Ook afgelopen weekend bleek het weer een gevoelig onderwerp. Het is nog steeds een open wond."

Urk had een 3-1 voorsprong genomen, mede door twee doelpunten van Wakker. Maar na de aansluitingstreffer van Katwijk ontstond er een grimmige sfeer rondom het veld. "De supporters van Katwijk kwamen het veld op en onze keeper werd bedreigd. Wij twijfelden of we wel door moesten spelen, maar dat is na een korte onderbreking toch gebeurd. Toen hebben we het helemaal weggegeven."

Op wat oefenwedstrijden na hebben Urk en Katwijk elkaar sinds dat seizoen niet meer getroffen. Maar bijna 23 jaar later is er nu dan eindelijk de kans voor Urk om revanche te nemen, al wil Wakker het zo niet noemen.

"Dit leeft vooral bij de spelers van toen, maar die hebben nu natuurlijk geen invloed meer op de uitslag. Toch zouden we het heel lekker vinden om juist ten koste van Katwijk door te bekeren."

Die kans is overigens niet heel groot, stellen Karsten en Wakker. Zij zien Katwijk, de huidige nummer zes van de tweede divisie, als de beste amateurclub van Nederland, terwijl Urk na de promotie van vorig seizoen alle zeilen moet bijzetten om zich te handhaven in de derde divisie.

"Maar in 2000 waren wij beter en we verloren," beweert Wakker. "Nu kan je er wel van uitgaan dat Katwijk de betere ploeg is. Hoe mooi zou het dan zijn als we ze dit keer verslaan? Dan is de rekening wel vereffend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl