Jens Odgaard viert zijn doelpunt met zijn teamgenoten

AZ bekert simpel verder ten koste van Excelsior, De Treffers stunt tegen Cambuur

AZ heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De ploeg van Pascal Jansen won overtuigend op bezoek bij Excelsior: 1-4.

De Alkmaarders liepen afgelopen weekend in de eredivisie tegen Vitesse nog averij op (1-1), maar in Rotterdam waren ze oppermachtig. Excelsior, waarbij AZ-huurling Peer Koopmeiners direct een basisplaats kreeg, kon in eigen huis niets anders dan tegenhouden.

Jens Odgaard bracht AZ na nog geen kwartier spelen op voorsprong. De Deen legde de bal goed klaar voor zichzelf en schoot van buiten het strafschopgebied knap raak.

Klungelende Verhulst

Door een klungelende Hobie Verhulst kwam Excelsior heel even terug in de wedstrijd. Het schot van Nathan Markelo was niet heel ingewikkeld, maar de AZ-doelman liet de bal los en Reda Kharchouch kon de bal in de nastoot binnentikken.

Het was niet de eerste blunder van Verhulst dit seizoen. Niet voor niets nam AZ deze week de Australische Mathew Ryan over van FC Kopenhagen. De aanvoerder van Australië op het afgelopen WK was er tegen Excelsior nog niet bij.

De illusie van Excelsior om er nog een wedstrijd van te maken werd al snel de kop ingedrukt. Drie minuten na de gelijkmaker kopte Dani de Wit de 1-2 binnen. De assist van Pavlidis mocht daarbij niet onvermeld blijven. De Griekse spits legde de bal met een soort omhaal panklaar voor De Wit.

Dani de Wit dankt Vangelis Pavlidis voor de mooie assist

AZ wist het grote krachtsverschil nog voor rust ook in score uit te drukken. Jesper Karlsson ontsnapte aan de aandacht van de Rotterdamse defensie en schoof beheerst binnen (1-3).

In de tweede helft nam AZ gas terug en Excelsior was niet bij machte om nog iets te creëren. In de stromende regen was een kunststukje van Pavlidis het enige hoogtepunt na rust. De Griek speelde op de doellijn knap een verdediger van Excelsior uit en schoot de bal vervolgens vanuit een hele lastige hoek binnen.

Blamage Cambuur

SC Cambuur, sinds dit weekend de hekkensluiter van de eredivisie, blameerde zich woensdag tegen amateurclub De Treffers. Willem den Dekker werd de grote held bij De Treffers door na een halfuur het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Voor Sjors Ultee, in de winterstop aangesteld als trainer van Cambuur, is het de volgende dreun in een paar dagen. Ultee debuteerde afgelopen zondag tegen directe concurrent FC Volendam met een pijnlijke thuisnederlaag (0-3).