NOS NieuwsAangepast

NPO wijst bezwaar tegen boete Ongehoord Nederland af

De raad van bestuur van de NPO blijft erbij dat omroep Ongehoord Nederland (ON!) een boete moet betalen, omdat de omroep "stelselmatig" de code schendt die de publieke omroep voor journalistieke programma's heeft ingesteld.

De NPO legde ON! in juli een boete op van 2,5 procent van zijn jaarbudget: ongeveer 94.000 euro. ON! maakte daar bezwaar tegen, maar de commissie die de raad van bestuur adviseert, geeft de NPO op alle punten gelijk.

De commissie vindt verder dat de NPO de vrijheid van meningsuiting van ON! niet inperkt, omdat er geen sprake is van directe inhoudelijke bemoeienis met de programma's van ON!.

De commissie komt ON! wel tegemoet wat betreft de hoogte van de boete. Ze stelt voor om die te verlagen, omdat ON "een jonge, onervaren omroep" is. De raad van bestuur heeft de boete nu met bijna 10 procent verminderd, waardoor het bedrag op 84.098,19 uitkomt.

ON! naar de rechter

ON! wijst ook de lagere boete af. "Iedere geldboete van de NPO, hoe laag ook, is volgens ON! het zwijgen opleggen aan andersdenkenden in Nederland en daarmee handelt de NPO in strijd met artikel 7 van de Grondwet en de Mediawet."

Met "andersdenkenden" worden Nederlanders bedoeld "die een kritische stem willen horen over onder andere massa-immigratie, klimaathysterie en de verstikkende invloed van woke op onze samenleving".

De omroep stapt naar de rechter en wil desnoods tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens doorprocederen.

Omvolkingtheorie

In juni constateerde de ombudsman van de publieke omroepen al dat ON! de Journalistieke Code van de NPO had geschonden. Volgens ombudsman Margo Smit schond ON! de code op het punt van betrouwbaarheid en werkte de omroep mee aan de verspreiding van onjuiste informatie zonder die te corrigeren. "Journalistieke programma's bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik", zei Smit.

Als voorbeeld noemde ze een uitzending met de radicaalrechtse Vlaamse politicus Filip de Winter. Die kreeg in een uitzending van ON! ruimte om te spreken over de extreemrechtse omvolkingstheorie uit de doeken te doen. "Dat is een theorie die minimaal op bewijs bevraagd had moeten worden", aldus de ombudsman.

Nieuwe boete

In december kreeg ON! opnieuw een boete, omdat de omroep niet zou handelen "in overeenstemming met de publieke waarden en het niet willen voldoen aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen". Dat had een sterk negatieve impact op de integriteit en de reputatie, aldus de NPO. De boete bedroeg dit keer 56.000 euro.

ON! wil ook tegen deze boete in beroep gaan. "Omroep ON! houdt zich anders dan de NPO stelt keurig aan de samenwerking binnen het publieke bestel door actieve deelname in alle overleggen."

Discriminerend

Ook deze keer ging aan het besluit van de NPO een rapport van de ombudsman vooraf. De aanleiding was een uitzending van actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws op 15 september 2022, waarin ON! willekeurige beelden van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan deelde. Presentator Raisa Blommestijn gebruikte het n-woord, en zei "dat dit soort filmpjes op grote schaal worden gedeeld op internet".

De ombudsman kreeg daar 1769 klachten over binnen. Volgens haar had ON! de beelden in een onjuiste context gebruikt.

De Journalistieke Code van de NPO zegt niets over het gebruik van het n-woord, maar volgens de ombudsman moeten journalisten van de NPO zich aan de wet houden. Dat betekent dat ze niet mogen discrimineren. Het n-woord is volgens het College voor de Rechten van de Mens discriminerend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl