Auto's branden op de straten van Culiacán
NOS NieuwsAangepast

Doden bij gevechten in Mexico na arrestatie van zoon kartelbaas El Chapo

In de Mexicaanse stad Culiacán zijn gevechten uitgebroken tussen het Sinaloa-kartel en de nationale garde. Volgens de gouverneur van de staat Sinaloa zijn zeker zeven militairen omgekomen. 21 leden van de ordetroepen raakten gewond, evenals acht burgers.

De onrust volgde op de arrestatie van Ovidio Guzmán, een zoon van de voormalige Sinaloa-kartelbaas Joaquín "El Chapo" Guzmán. Er waren schietpartijen in de straten en gewapende mannen probeerden het vliegveld van de stad in handen te krijgen.

Leden van het kartel stalen auto's, bussen en vrachtwagens en staken ze in brand om wegen te blokkeren. Ook werd een passagiersvliegtuig beschoten op het vliegveld van Culiacán. Daarbij raakte niemand gewond. Lokale en nationale autoriteiten waarschuwen iedereen om binnen te blijven.

Er zijn meerdere voertuigen in brand gestoken:

Gevechten in Mexico tussen drugskartel en nationale garde

Toen Ovidio drie jaar geleden werd opgepakt veroorzaakte het kartel zo veel onrust dat de Mexicaanse president besloot om hem weer te laten gaan. Dat gebeurde nadat er vuurgevechten waren uitgebroken tussen de nationale garde en leden van het kartel.

Bij de operatie van donderdag werden inwoners van Culiacán van te voren opgeroepen om binnen te blijven. Ook moesten scholen en overheidsgebouwen de deuren dichthouden. De luchthaven van de stad werd door het leger gesloten.

Ovidio Guzmán wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van drugshandel. Het land wil dat hij wordt uitgeleverd zodat hij daar berecht kan worden. Dat is in 2017 ook met zijn vader gebeurd, die nu levenslang vastzit in de zwaarst beveiligde gevangenis van de VS in Colorado.

Sinds zijn vader is opgepakt speelt Ovidio, samen met zijn broers Archivaldo en Jesús Alfredo, een belangrijke rol in de Mexicaanse drugshandel. "Dit is een grote klap voor het Sinaloa-kartel en een grote overwinning voor de rechtsstaat. Het zal de stroom van drugs naar de VS alleen niet stoppen. Hopelijk gaat Mexico Ovidio uitleveren aan de VS", zegt Mike Vigil, het voormalige hoofd van Buitenlandse Operaties van de Amerikaanse antidrugs-autoriteit DEA.

De arrestatie komt een aantal dagen voor een bezoek van de Amerikaanse president Biden aan zijn Mexicaanse ambtsgenoot Andrés Manuel López Obrador. Daarna volgt een top met Biden en de Canadese premier Justin Trudeau. Drugshandel en immigratie staan naar verwachting hoog op de agenda.

Sinds López Obrador aantrad is hij bezig om de drugskartels aan te pakken. Hij stelde al zijn vertrouwen in het leger, ontbond de corrupte federale politie en creëerde de Nationale Garde onder militair bevel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl