NOS NieuwsAangepast

Ook na zes stemrondes geen nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden

Ook na zes stemrondes is er nog geen nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gekozen. In de laatste ronde kreeg de Republikein Kevin McCarthy opnieuw 201 stemmen, terwijl hij er 218 nodig heeft. Er is nu tot 02.00 uur Nederlandse tijd geschorst.

Twintig Republikeinen stemden op Byron Donalds. Er is geen enkel zicht op dat McCarthy in een zevende ronde wel genoeg stemmen krijgt. Het is dan ook niet duidelijk hoe het verder moet en of hij bijvoorbeeld zijn kandidatuur wel kan handhaven.

Gisteren waren de eerste drie stemrondes, maar het resultaat was elke keer hetzelfde: een groep van zo'n twintig hardliners onder de Republikeinen weigerde op McCarthy te stemmen, terwijl hij ook geen steun kreeg van de Democraten. Vandaag was het beeld hetzelfde, met dat verschil dat ook mensen die McCarthy steunen weg dreigen te lopen als het zo doorgaat.

De Republikeinen hebben met 222 zetels een kleine meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, wat tot gevolg heeft dat een kleine groep dissidenten de verkiezing van een voorzitter kan blokkeren.

Gevreesd wordt dat het dagen of zelfs weken kan duren voordat er een nieuwe voorzitter is. Al die tijd kan het Huis van Afgevaardigden geen nieuwe wetten aannemen en ligt het politieke proces in Washington stil.

Hoewel McCarthy wordt gesteund door oud-president Trump, blijven de hardliners erbij dat hij te slap en niet conservatief genoeg is.

Matt Gaetz is een van de Republikeinse afgevaardigden die tegen McCarthy heeft gestemd.

McCarthy heeft beloofd dat zijn best zal doen om zijn sceptische partijgenoten aan zijn kant te krijgen. Hoe hij dat wil gaan doen, blijft echter onduidelijk.

Waarom is de voorzitter zo belangrijk?

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden bezet een van de belangrijkste functies in de Amerikaanse politiek. De voorzitter bepaalt de agenda van plenaire vergaderingen van het Huis, de agenda van stemmingen en van verschillende invloedrijke commissies. Onderwerpen die de voorzitter belangrijk vindt kunnen bijvoorbeeld hoger op de agenda worden gezet waardoor ze eerder behandeld worden.

Zolang er geen nieuwe voorzitter voor het Huis van Afgevaardigden is gekozen ligt de politiek stil. Besluiten zoals een verhoging van het schuldenplafond of nieuwe steun aan Oekraïne kunnen niet genomen worden.

Hoe nu verder?

In Washington wordt nu gepuzzeld. Is het verstandig als de Democraten op McCarthy stemmen? Moeten de Republikeinen een nieuwe, meer conservatieve kandidaat naar voren schuiven? Of kan McCarthy zijn tegenstanders iets bieden wat hen over de streep trekt, al lijkt het dat na wekenlang onderhandelen onwaarschijnlijk.

De kansen van McCarthy zijn nog alles behalve verkeken. Binnen de partij staan niet echt alternatieve kansrijke kandidaten klaar en de Democraten hebben geen meerderheid. De kans dat zij de voorzitter kunnen leveren is klein.

Vandaag volgen nieuwe stemrondes in het Huis. Die gaan door tot iemand met een meerderheid gekozen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl