NOS Nieuws

Nancy Pelosi vertrekt als leider Democraten, 'tijd voor nieuwe generatie'

De Amerikaanse politicus Nancy Pelosi heeft haar vertrek aangekondigd als fractieleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. In een speech tot het Huis zei ze vanmiddag dat het tijd is voor "een nieuwe generatie" om leiding te geven aan de partij. "Ik ben dankbaar dat velen er klaar voor zijn, en hun schouders willen zetten onder deze geweldige verantwoordelijkheid."

De 82-jarige Pelosi stapt in januari ook op als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, omdat haar partij de meerderheid verloor bij de midterms. Dat betekent dat de Republikeinen nu een voorzitter (speaker) mogen aandragen. Pelosi blijft wel aan als afgevaardigde voor haar kiesdistrict in de staat Californië.

Obamacare

Pelosi groeide op in een Democratisch nest, als dochter van congreslid Thomas D'Alesandro Jr., die ook jarenlang burgemeester was van de havenstad Baltimore in de staat Maryland. In 1987 trad Pelosi toe tot het Huis van Afgevaardigden, waar ze in de loop der jaren uitgroeide tot een bedreven wetgever en succesvol fondsenwerver voor de partij. Twintig jaar na haar aantreden in het Huis, werd ze de eerste vrouw die de voorzittershamer van het Amerikaanse Congres in handen kreeg. Dat was ze tussen 2007 en 2011, en opnieuw sinds 2019.

De Affordable Care Act (ook wel bekend als Obamacare) staat te boek als een van Pelosi's belangrijkste politieke successen. Maandenlang voerde Pelosi onderhandelingen met andere afgevaardigden om de wet te verzekeren van voldoende stemmen in het Huis. De wet was bedoeld om gezondheidszorg betaalbaarder te maken voor de Amerikanen middels zorgverzekeringen. In 2010 werd de wet ondertekend door toenmalig president Barack Obama.

De Republikeinse partij probeerde sindsdien de Affordable Care Act teniet te doen, zonder succes. Afgelopen maart stond Pelosi erbij stil dat de wet twaalf jaar geleden werd ingevoerd. "Twaalf jaar geleden zette ons land een historische stap in de richting van het nakomen van een fundamentele belofte: dat gezondheidszorg een recht is, geen privilege", zei ze toen.

Een fragment uit de afscheidsrede van Nancy Pelosi:

Pelosi vertrekt: 'Tijd voor een nieuwe generatie is gekomen'

In haar toespraak van vandaag blikte Pelosi terug op haar decennialange loopbaan in de Amerikaanse politiek. Ook stond ze stil bij de Capitoolbestorming in januari vorig jaar, waarbij vier mensen omkwamen. Daarbij riepen de opstandelingen "Waar is Nancy?", en probeerden ze te voorkomen dat het Congres de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigde.

De politieke aanvallen op Pelosi bereikten vorige maand een dieptepunt, toen haar man midden in de nacht gewond raakte bij een overval in de woning van het echtpaar in San Francisco. De aanvaller sloeg de 82-jarige Paul Pelosi met een hamer op het hoofd. Hij zou daarbij "Waar is Nancy, waar is Nancy?" hebben geroepen, net als de bestormers van het Capitool.

Republikeinse kandidaten die net als Trump twijfels zaaien over de uitslag van 2020, verloren grotendeels de tussentijdse verkiezingen in sleutelstaten. Pelosi toonde zich tevreden over deze verkiezingsuitslag, waarbij een verwachte 'rode golf' uitbleef. In haar speech zei ze dat het electoraat "de aanval op de democratie wist af te weren". Ook is ze hoopvol over de toekomst van de Amerikaanse democratie, die ze een "majestueus wonder" noemt.

Volgende generatie

Het nieuwe Huis van Afgevaardigden treedt in januari aan, dan zal Pelosi haar taken als fractieleider en voorzitter neerleggen. Als speaker wordt ze opgevolgd door de Republikein Kevin McCarthy.

Wie haar rol als fractievoorzitter zal overnemen, is nog niet bekend. Alle ogen zijn nu gericht op een nieuwe generatie leiders binnen de partij. Daarbij wordt de naam van afgevaardigde Hakeem Jeffries van New York veel genoemd.

De komende jaren gaat Pelosi dus nog aan de slag als afgevaardigde voor haar district. "Nu moeten we moedig de toekomst tegemoet gaan", zei ze aan het slot van haar toespraak, die werd beantwoord met een staande ovatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl