Kevin McCarthy
NOS Nieuws

Republikeinen ruziën over nieuwe Huis-voorzitter, chaos dreigt

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden kiest vandaag de opvolger van Democratische voorzitter Nancy Pelosi. Normaal gesproken is dat een hamerstuk waarvan de uitslag weken of zelfs maanden van tevoren vaststaat. Dit keer dreigt het een chaos te worden, omdat het de beoogde Republikeinse kandidaat Kevin McCarthy (57) maar niet lukt om genoeg partijgenoten achter zich te krijgen.

McCarthy is al drie jaar een succesvol fractieleider bij de Republikeinen. Bij de verkiezingen in november haalden de Republikeinen 222 zetels in het Huis, vier meer dan de 218 die nodig zijn voor een meerderheid. McCarthy werd daardoor de gedoodverfde opvolger van Pelosi voor deze belangrijke en eervolle functie. Hij mocht zelfs al plaatsnemen in het kantoor van de voorzitter.

Toch is niet uit te sluiten dat hij zijn koffers weer kan pakken. Een tiental Trump-aanhangers uit de ultraconservatieve vleugel van de Republikeinse partij verzet zich tegen zijn voorzitterschap, omdat ze hem te slap en niet conservatief genoeg vinden om het tegen de Democraten op te nemen.

De dwarsliggers proberen hun machtspositie uit te buiten door McCarthy tot een lange lijst van concessies te dwingen. Zo eisten ze dat hij opstapt als ook maar één Republikeinse Afgevaardigde dat van hem eist. In de onderhandelingen is afgesproken dat dat er vijf moeten zijn, maar zijn tegenstanders waren gisteravond nog niet tevreden.

Eerste agendapunt

Vandaag is de eerste zitting van het nieuw gekozen Huis. Voorafgaand daaraan gaan de onderhandelingen ongetwijfeld door. Als ze er niet uitkomen ontstaat meteen een probleem.

Het eerste agendapunt op de zitting van vandaag is namelijk het kiezen van een nieuwe voorzitter. Pas daarna kan de beëdiging van nieuwe leden plaatsvinden. Dat is normaal gesproken een feestelijk moment waarvoor familie, vrienden en trouwe medewerkers naar Washington zijn gereisd. Voor hen kan het een lange dag worden.

De kans dat een Democraat voor McCarthy zal stemmen is erg klein. De 218 stemmen die hij nodig heeft, moeten dus van de Republikeinen komen. Met nog enkele uren te gaan is dat dus nog geen zekerheid. McCarthy heeft gezworen niet op te geven, hoeveel stemrondes er ook nodig zijn.

Mogelijk redt hij het, maar het is niet uit te sluiten dat aan het einde van de dag, of vannacht, iemand anders dan hij op de voorzittersstoel plaatsneemt. Omdat het overgrote deel van zijn partijgenoten McCarthy echter wel steunt, is totaal niet duidelijk wie dat dan zou moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl