Zeepaardje gevonden op het strand? 'Breng het naar de opvang'
Strandwandelaars kunnen de komende maanden zeepaardjes tegenkomen langs de Nederlandse kust. Door stormachtig weer kunnen de zeediertjes aanspoelen op het strand. Het is geen optie om ze terug te gooien in het water, maar ze kunnen wel gered worden.
Een van de plekken waar zeepaardjes worden opgevangen, is Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. "We hebben zaterdag weer een zeepaardje opgevangen", vertelt Mark de Boer, in Blijdorp de verantwoordelijke voor koudbloedige vissen, in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. De patiënt kan bijkomen in een aquarium met de juiste temperatuur.
Vooralsnog lijkt het goed te gaan met het kortsnuitzeepaardje, de soort die het meest voorkomt in de Noordzee. "We hebben hem nog niet zien eten, maar dat duurt altijd een paar dagen. Het diertje komt natuurlijk onderkoeld op het strand aan."
Meenemen in plastic zakje
Als de zeepaardjes aanspoelen zijn ze vaak niet dood, maar liggen ze in coma. In de winter is de temperatuur van het zeewater te laag voor ze. Strandbezoekers kunnen het dier in een plastic zakje of bakje leggen met een laagje zeewater erin en het daarna naar Rotterdam komen brengen.
"Hou hem zo koud mogelijk in het water waarin het gevonden is", luidt het advies van De Boer. Ook is het belangrijk dat de vinder voorzichtig omgaat met het zeepaardje, omdat het kwetsbaar is.
Het geredde zeepaardje moet herstellen in Diergaarde Blijdorp:
In tegenstelling tot veel andere vissen is het zeepaardje in staat om aanspoeling op het strand te overleven. "Ze zijn blijkbaar zo robuust dat ze in een plasje zeewater kunnen overleven", zegt De Boer. Als de diertjes hersteld zijn, worden ze weer uitgezet op zee.
Het zeepaardje is een beschermde diersoort en staat op de lijst van bedreigde dieren. "We moeten met z'n allen de natuur beschermen, en dit is een soort die onze bescherming en onze zorg verdient." Wel zijn er de laatste jaren steeds meer zeepaardjes in de Noordzee te vinden, doordat het zeewater langzaam opwarmt.
Behalve in Blijdorp kunnen de aangespoelde zeedieren ook terecht in het noorden van het land. Eerder dit jaar werden al zes aangespoelde zeepaardjes opgevangen in een aquarium in Ecomare, een opvang voor zeehonden en vogels op Texel.