Michael van Gerwen
NOS SportAangepast

Van Gerwen onderschat Suljovic op WK, maar wint toch: 'Helemaal geen spijt van'

Michael van Gerwen heeft met een bewogen overwinning de vierde ronde gehaald van het WK darts. In Alexandra Palace in Londen won de Brabander met 4-2 van de 50-jarige Oostenrijker Mensur Suljovic.

Met name het hoge gemiddelde van Van Gerwen (gemiddeld een score van 107.66 per beurt) en het hoge finishpercentage van Suljovic (65 procent) vielen op.

Veelbesproken matchdart

Net als het moment waarop Van Gerwen een matchdart op de bull (voor een 4-1 winst) bewust oversloeg omdat hij dacht een beurt later een betere kans te krijgen. Die beurt kwam er alleen niet: Suljovic gooide een hoge finish van 161 uit en kwam op 3-2.

Van het veelbesproken moment had Van Gerwen geen spijt: "Helemaal niet. Morgen zou ik hetzelfde doen. Ik ga ergens voor met het volste vertrouwen. Je moet altijd kritisch op jezelf zijn, op belangrijke momenten scoorde ik minder. Maar wanneer het moest, stond ik er."

Van Gerwen: 'Helemaal niet verwacht van Suljovic, maar ik was goed onder druk'

In de volgende ronde speelt Van Gerwen tegen de winnaar van het duel tussen Ross Smith en landgenoot Dirk van Duijvenboode. Van Gerwen heeft een voorkeur: "Ik hoop tegen Dirk, dan krijg je een snelle wedstrijd. Dat is leuk om te spelen."

Jacht op vierde titel

Van Gerwen jaagt in Londen op zijn vierde wereldtitel. In 2014, 2017 en 2019 won hij het belangrijkste darttoernooi van het jaar. Vorig jaar moest hij opgeven na een positieve coronatest.

Na de wedstrijd moest Van Gerwen even bijkomen, maar hij was ook blij met de hoge entertainmentwaarde van de wedstrijd: "Ik denk dat het een leuke wedstrijd was om naar te kijken. Leuker dan een 4-0 waarbij je iemand van het bord blaast."

Suljovic kende een matig jaar, maar daar was vanavond niets van te merken. Toch leek Van Gerwen daar niet van te schrikken: "Hierop moet je ook voorbereid zijn. Ik weet als geen ander waar hij toe in staat is, en hij heeft het laten zien. Maar ik denk dat ik onder zoveel druk ook goed gespeeld heb."

Van Gerwen zette Suljovic gelijk onder druk met hoge scores. Ondanks dat wist de Oostenrijker twee keer zijn eigen leg te houden, toch maakte Van Gerwen het af in de vijfde leg: 1-0 in sets.

De tweede set ging weer in 3-2 in legs naar Van Gerwen: 2-0. Dat Suljovic überhaupt nog twee legs kon winnen in de tweede set was razend knap gezien het ongekend hoge gemiddelde van Van Gerwen in die set: 121.33.

Daarna leek Van Gerwen het niveau door te trekken, maar Suljovic won opeens drie legs op rij: 2-1 in sets. Een van de redenen dat Suljovic Van Gerwen kon bijbenen was zijn hoge finishpercentage van - op dat moment - 82 procent. Van de eerste elf kansen op een dubbel maakte hij er negen.

Spektakel en pijnlijk moment Van Gerwen

Ook de vierde set ging weer naar een vijfde en beslissende leg. Van Gerwen begon met twee maximale 180 scores legde daar de basis voor een 3-1 voorsprong in sets.

Daar bleef het niet bij, want ook de vijfde set ging naar een vijfde beslissende leg. Van Gerwen mocht beginnen, kon de wedstrijd uitgooien op de moeilijke bull met zijn laatste pijl en besloot het spel beter weg te zetten omdat Suljovic nog op 161 stond. En uitgerekend op dat moment gooide Suljovic zijn eerste 100+ finish van de wedstrijd: 3-2 in sets.

Van Gerwen leek de klap even te moeten verwerken, kwam bijna 2-1 achter in legs, maar won uiteindelijk toch met 4-2 in sets.

Morgen nog twee Nederlanders in actie

In de volgende ronde treft Van Gerwen Van Duijvenbode of Smith. Die spelen donderdagmiddag. Donderdagavond komt de laatste Nederlander in actie in de derde ronde: Vincent van der Voort ontmoet met Luke Humphries de nummer vijf van de plaatsingslijst.

Eerder op de dag verloor Danny Noppert van de Schot Alan Soutar en gisteren verloor Raymond van Barneveld kansloos van de hoogstgeplaatste speler Gerwyn Price.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl