Danny Noppert
NOS Sport

Noppert verliest op WK van brandweerman Soutar: 'Keiharde klap op mijn kin'

Danny Noppert is er bij het WK darts niet in geslaagd de laatste zestien te bereiken. De nummer 9 van de wereld begon voortreffelijk tegen de Schot Alan Soutar, maar zakte na een 2-0 voorsprong ver weg en leed uiteindelijk een even pijnlijke als kansloze 4-2 nederlaag.

"Dit is een keiharde klap op mijn kin", vatte de Fries zijn uitschakeling samen. "Ik heb geen verklaring voor mijn terugval, maar moet ermee dealen. Ik ga terug naar mijn gezin, dat is het belangrijkste in het leven."

"Diep van binnen wil ik alles natuurlijk wel kort en klein slaan, maar ik probeer positief te denken. Er zijn zoveel goede darters in Nederland die strijden om hier te staan. Ik ben trots op hoe ik bezig ben."

Noppert kan sterk jaar niet bekronen op WK: 'Keiharde klap op mijn kin'

Noppert, een ver familielid van Oranje-doelman Andries Noppert, heeft een uitstekend jaar achter de rug. Mede dankzij zijn knappe eindzege op de UK Open, kort na de geboorte van zijn eerste kind in februari, drong hij de mondiale toptien binnen.

Sterke start Noppert

Die opmars moest verder gestalte krijgen op het WK, waar hij bij de laatste drie edities in de derde ronde achterbleef. De start was uitstekend met meteen een break, waarvoor Noppert slechts elf pijlen nodig had.

Een tweede had hij voor het grijpen, maar hij faalde op dubbel-20 en dubbel-10, waarna Soutar via de bull de leg redde. Meer zat er niet in voor de Schot, die tijdens de Kerst naar huis was gereisd en daar doodleuk nog enkele nachtdiensten als brandweerman draaide.

Set twee trok de warmgedraaide en soeverein gooiende Noppert met 3-0 naar zich toe en set drie begon hij ook weer met een break. Een misser op tops in zijn eigen leg kostte hem echter een rebreak, waarna de productie prompt stokte bij Noppert.

Soutar pakte het momentum, de derde set en behield het initiatief. Een korte pauze op 2-2 leek Noppert, die zes legs op rij te slikken had gekregen, goed te hebben gedaan. Bij terugkomst op het wedstrijdpodium nam hij direct een break voor rekening. Maar heel lang plezier had de Fries daar niet van.

Soutar sloeg terug en gaf vervolgens zijn herstel extra cachet door via een 152-finish de vijfde set te grijpen.

Alan Soutar

De 36-jarige Soutar had de smaak te pakken en plaatste in de eerste leg van de zesde set dankzij twee 180's een beslissende break. En zo kwam Noppert ook dit jaar niet voorbij de derde ronde.

Wie dat dit jaar ook niet lukte, is de Schot Gary Anderson. De tweevoudig wereldkampioen verloor met 4-1 van de lager geplaatste Engelsman Chris Dobey.

Drie Nederlanders

Na de uitschakeling van Noppert zitten er nog drie Nederlanders in het toernooi: drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen treft woensdagavond de Oostenrijker Mensur Suljovic in Alexandra Palace, terwijl de derderondepartijen van Dirk van Duijvenbode en Vincent van der Voort voor donderdag op het programma staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl