Mathieu van der Poel en Wout van Aert maakten er een bloedstollend gevecht van in Heusden-Zolder.
NOS Sport

250ste Van der Poel vs Van Aert: klikpedaal verpest zinderende apotheose

Zoals de Ronde van Vlaanderen in 2020. De spanning die oploopt tot ondraaglijke hoogte, terwijl de twee matadoren elkaar als roofdieren beloeren. Bijna stilstaan in de laatste honderden meters. En dan de explosie van de sprint.

In de Superprestige-veldrit van Heusden-Zolder, nota bene het 250ste duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de fiets, kwam het tot de ontknoping die iedereen hoopte te zien. Een koninklijke sprint tussen de twee beste renners in het veld.

Teleurstelling

En toen schoot Van der Poel uit zijn pedaal. Balend moest de Nederlander toezien hoe Van Aert naar de zege sprintte. "Ik probeerde in de laatste ronde het verschil te maken, maar we waren aan elkaar gewaagd", vertelde Van der Poel na afloop.

"Het werd een spannende sprint, maar toen schoot ik uit mijn pedaal. Ik ben teleurgesteld dat ik er geen echte sprint van heb kunnen maken."

Achter de twee grote rivalen deed Lars van der Haar goede zaken door Tom Pidcock van de derde plaats te houden. Hij nam zo de leiding over in het algemeen klassement van de Superprestige van de Belg Laurens Sweeck.

De Belgische journalist Jonas Creteur heeft alle duels bijgehouden tussen Van der Poel en Van Aert, vanaf de jeugdcategorieën tot nu. Hij berekende dat het de 250ste keer was dat de twee de degens kruisten in het veld of op de weg in een competitieve koers.

Eerste Van der Poel-Van Aert al in 2009

Op 6 september 2009 vond het eerste duel plaats in de nieuwelingencross van Essen-Horendonk; Van der Poel won die veldrit, Van Aert werd slechts zesde. Van de 181 veldritten waaraan beiden sindsdien aan de start stonden, won Van der Poel er 114 en Van Aert 45. Op de weg was Van der Poel 11 keer de betere in de onderlinge strijd, tegen 10 voor Van Aert.

Qua wereldtitels (in alle categorieën) is de stand 5-4 voor Van der Poel. Maar Van Aert zal graag terugdenken aan het WK van 2016, toen hij zijn rivaal versloeg en zijn eerste wereldtitel pakte. Plaats van handeling destijds: Heusden-Zolder.

Van der Poel won dan weer zes van de zeven laatste edities in Belgisch Limburg.

Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar op het podium van de WK van 2015 in Tábor.

De cross begon dinsdag op de grid van het racecircuit en meer aanmoediging had Van der Poel niet nodig: met een razende vaart ging hij ervandoor en slechts een man wist zijn wiel te houden: Van Aert.

Ze hielden kop over kop het tempo hoog, maar op het niet al te lastige parcours lukte het beide renners niet om weg te komen. In de slotronde probeerde Van der Poel het met een flinke versnelling, maar een schuivertje in de laatste zanderige bochten van het bos leek zijn plannen te dwarsbomen.

Toch was Van der Poel in een vloek en een zucht weer terug in het wiel van Van Aert. En dus kwam het aan op een koninklijke sprint. Maar die kwam er niet, want honderd meter voor de finish schoot Van der Poel uit zijn klikpedaal.

Alvarado beste bij vrouwen

Bij de vrouwen was Ceylin Alvarado voor de derde keer dit seizoen de beste in een Superprestige-wedstrijd. Zonder de dominante jonkies, Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij, bleven de beste rensters lang bij elkaar.

Denise Betsema, de leidster in het Superprestige-klassement, nam op het zanderige maar snelle parcours in de eerste ronden de kop. In het tweede deel van de wedstrijd moest ze dat bekopen en zag ze Alvarado en Inge van der Heijden uit het zicht verdwijnen.

Ceylin Alvarado na haar zege in de Superprestigecross van Heusden-Zolder.

Silvia Persico en Lucinda Brand voelden geen drang om Betsema te helpen het gat te dichten en zo moest de Texelse genoegen nemen met de vijfde plaats. Brand reed nog naar de derde plaats, achter Van der Heijden en Alvarado die genoeg tijd over hield om high fives uit te delen aan het publiek.

Volgende afspraak: woensdag

Woensdag kruisen Van der Poel, Van Aert en de andere toppers weer de degens in de avondcross van Diegem. Daarna volgen nog twee veldritten die meetellen voor de Superprestige: op 7 januari in Gullegem en op 11 februari in Middelkerke.

Het WK veldrijden is op 5 februari in Hoogerheide, de thuisbasis van de familie Van der Poel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl