NOS Voetbal

Een wonder à la Memphis voor Miedema? 'Ik denk het niet, eigenlijk'

Stentler: 'Miedema in goede vorm is bij Oranje onvervangbaar en onevenaarbaar'

Vivianne Miedema wist het meteen. Het WK van komende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland, dat kan ze vergeten. Met haar gescheurde kruisband staat de topspits van Oranje maandenlang buitenspel.

"Daar moet je inderdaad heel erg rekening mee houden", zo houdt NOS-analist Leonne Stentler nog een kleine slag om de arm. "Het zou een wonder zijn, een beetje à la Memphis Depay, als het haar wel zou lukken. Maar ik denkt niet dat het mogelijk is, eigenlijk. Over het algemeen ga je met zo'n blessure het WK niet meer redden."

15 december

De gemiddelde revalidatietijd voor een kruisbandblessure bedraagt zes tot negen maanden. Het lijkt dan ook gekkenwerk om nog proberen het WK te halen. Maar Memphis was twee jaar geleden hard op weg om te laten zien dat het niet helemaal onmogelijk is.

Vivianne Miedema

Op 15 december 2019 scheurde Memphis zijn kruisband. Met de meest gerenommeerde artsen en revalidatiespecialisten zette de spits alles op alles op alles om het EK van 2020 te halen. Toenmalig bondscoach Ronald Koeman had er alle vertrouwen in dat de spits net op tijd fit zou zijn, maar vanwege het coronavirus werd het EK met een jaar uitgesteld en kon Memphis zich focussen op zijn rentree in het nieuwe seizoen.

Miedema liep haar blessure op 15 december van dit jaar op, exact dezelfde datum als Memphis drie jaar geleden. Op 23 juli volgend jaar speelt Oranje zijn eerste duel van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Iets meer dan zeven maanden later.

"Maar het protocol is dat je negen maanden of liever nog iets langer goed herstelt", zegt ervaringsdeskundige Stentler. Ze miste zelf een WK door een kruisbandblessure en moest in 2015 op 29-jarige leeftijd al stoppen door aanhoudend blessureleed. "Als je te vroeg begint, dan is de kans dat je nog een keer een kruisbandblessure oploopt best wel groot. Je moet hier heel erg voorzichtig mee zijn."

De 26-jarige Miedema is met 96 treffers nu al topscorer aller tijden van Oranje. De hoogstwaarschijnlijke afwezigheid van de topspits in Australië en Nieuw-Zeeland is dan ook "een enorme aderlating", zegt Stentler. "Dat zag je al op het EK van afgelopen zomer, waar ze door corona de wedstrijden tegen Zwitserland en Portugal miste."

Onvervangbaar en onevenaarbaar

"Er zijn wel andere speelsters die haar positie kunnen overnemen, maar niet zo goed als Miedema. Als ze in goede vorm is, dan is ze onvervangbaar en onevenaarbaar."

Dat wil volgens Stentler niet zeggen dat Oranje op slag kansloos is op het WK. "Met Miedema erbij maak je makkelijker doelpunten en de tegenstander zal altijd rekening met haar houden. Maar je hoeft niet altijd de beste selectie te hebben om een toernooi te winnen."

"Voor Vivianne is het heel erg cru", vindt Stentler. "Een paar weken geleden sprak ze zich nog uit tegen de volle speelkalender in het vrouwenvoetbal en nu is ze zelf het slachtoffer."

Miedema kan haar revalidatie samen met haar partner en ploeggenote Beth Mead gaan doen. De aanvaller van Arsenal en Engeland liep eind november eveneens een gescheurde kruisband op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl