NOS Nieuws

Wekdienst 18/12: WK-finale Argentinië-Frankrijk • Glazen Huis van start

Goedemorgen! Vandaag spelen de voetbalelftallen van Argentinië en Frankrijk om de wereldtitel en het Internationaal Atoomenergieagentschap brengt een bezoek aan Iran.

Eerst het weer: vanmorgen schijnt de zon nog, maar de bewolking neemt toe. Het blijft tot de avond droog en de temperatuur komt rond het vriespunt uit. De stevige zuidoostenwind maakt het voor het gevoel veel kouder. Vanavond volgt regen en in het noordoosten later vanavond mogelijk wat ijzel.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Frankrijk en Argentinië strijden vandaag om wie de nieuwe wereldkampioen wordt. In het Lusail-stadion in Qatar speelt Kylian Mbappé van de Franse titelverdediger tegen de absolute sterspeler Lionel Messi, die al heeft gezegd dat de finale zijn laatste WK-wedstrijd voor Argentinië zal zijn. De wedstrijd begint om 16.00 uur en is live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.
  • Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) brengt een bezoek aan Iran. De atoomwaakhond wil dat Teheran opheldering geeft over de herkomst van uraniumdeeltjes die op drie locaties in het land zijn aangetroffen.
  • Dj's van NPO 3FM laten zich vanaf vandaag een week opsluiten in het Glazen Huis in Amersfoort tijdens 3FM Serious Request. Met de actie wordt geld opgehaald voor de stichting Het Vergeten Kind.
  • Op de Dam in Amsterdam wordt vanmiddag gedemonstreerd tegen de gang van zaken rond de geplande excuses van het kabinet voor het slavernijverleden.

Wat heb je gemist?

Het doek is gevallen voor De Dijk: de band gaf gisteravond na 41 jaar het laatste openbare concert, in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. Vandaag spelen ze nog een concert voor vrienden en familie.

Zanger Huub van der Lubbe kondigde in juni in de Volkskrant aan dat de band er dit jaar mee zou stoppen. De andere bandleden waren het er niet direct mee eens, maar voor Van der Lubbe was het klaar. "Het biedt niet meer de verrassing waarvoor ik ooit in de muziek ging. En ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen", aldus de zanger.

De band trapte in september de afscheidstournee af met vijf uitverkochte concerten in de Ziggo Dome. Daarna volgden optredens in een aantal poppodia, met de twee concerten in Paradiso als definitief afscheid.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nog even terug naar de WK-finale van vandaag. Kylian Mbappé, de topscorer voor het Franse team dit WK, groeide op in de Franse banlieue Bondy. De jongeren die hier nu nog voetballen kijken nog altijd tegen hem op.

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl